Jeste li ikada, ako ste imali priliku posjetiti Pariz, primijetili kako se tamošnja djeca ponašaju dok šetaju ulicama? Bez obzira na dob mališani pozdravljaju prijateljski, lijepo se ponašaju, pa čak i pridrže vrata na ulazu. Općenito, francuski roditelji često se navode kao primjeri dobrog odgoja. Ali što točno rade drugačije i možemo li i to naučiti?

1. Djeca ondje jako rano kreću u jaslice
Budući da plaćeni rodiljni dopust u Francuskoj traje svega 10 tjedana, djeca se rano odvajaju od majki. Prvo kreću u jaslice, a kasnije i u vrtić i to je slučaj u cijeloj zemlji. Djeca na taj način rano ulaze u kontakt s vršnjacima i uče se razumijevanju i toleranciji drugih.

2. Djeca su ondje puno samostalnija
Ukoliko se nađu u konfliktu s vršnjacima djeca u Hrvatskoj te tenzije prenose i na roditelje koji sve češće rješavaju njihove sukobe i konflikte. Roditelji u Francuskoj se ne žele miješati u odnose koje njihovo dijete ima s drugom djecom i puštaju ga da samo riješi svoje probleme. Ukoliko se radi o izrazito velikom problemu umiješat će se, ali imaju dovoljno povjerenja u dijete i znaju da se ono može i samo zauzeti za sebe.

3. Djeci su postavljene jasne granice
Kada je odgoj u pitanju glavni fokus je disciplina. Ona uključuje i postavljanje granica djeci koje su im prvo dobro objašnjenje, a potom se od njih očekuje i da ih poštuju.

shutterstock_466057751.jpg
Shutterstock Roditelji u Francuskoj imaju dovoljno povjerenja u dijete i znaju da se ono može i samo zauzeti za sebe

 Izvor: Eltern.de