Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

STRUČNJACI DEFINIRALI 5 VRSTA TANTRUMA: Uzroci su različiti, a evo kako na njih reagirati

Autor Sanja Matasić

Tantrum je nekontrolirani izljev ljutnje kod djece u dobi do 5 godina.

 Mama u naručju drži dijete koje ima tantrum Izvor: Shutterstock

Prema mišljenju dječjih psihologa, tantrumi su emocionalni izljevi bijesa kod djece od 1 do 5 godina. Pojavljuju se kao iznenadne, nekontrolirane epizode ljutnje i plača, u većini slučajeva bez vidljivog razloga.

Većina roditelja osjeća nelagodu i frustraciju kada dijete proživljava epizodu tantruma pa je dobro znati da postoji nekoliko vrsta ovakvih ispada, a shodno tomu i načini kako na njih reagirati.

1. Privlačenje pozornosti ili izražavanje određenog zahtjeva

Djeca ulaze u tantrum kako bi pokušala ostvariti kontrolu nad roditeljima, a obično to čine rade kako na sebe skrenula pozornost bilo da su ljubomorna na brata ili sestru, ili kako bi dobila određeno vrijeme s jednim od roditelja.

Psiholozi smatraju da se u toj situaciji dijete osjeća izolirano i zapostavljeno, a najbolje je pustiti ga da se samo smiri.
Nakon što se dijete smirilo, pokušajte s njim razgovarati i dokučiti uzrok ispadu bijesa. Provodite li premalo kvalitetnog vremena s djetetom, potrudite se to promijeniti, ali s određenim vremenskim odmakom kako ne biste ušli u krug manipulativnog ponašanja.

2. Frustracija ili umor

Ova vrsta tantruma je česta, a znak je da je vaše dijete još malo i da nema kontrolu nad svojim osjećajima i emocijama. Zbog toga plače i postaje razdražljivo.

Može biti frustrirano jer ne razumije što od njega tražite ili očekujete. Ako je to slučaj, važno je da provedete vrijeme razgovarajući s djetetom na njegovoj razini. Također, dobro je da pohvalite njegova postignuća i trud jer ćete mu tako ojačati samopoštovanje.

S druge strane, uzrok tantruma može biti umor. Tada ga samo odvedite u krevet i omogućite mu vrijeme za odmor.

 dijete ima tantrum leži na podu Izvor: Shutterstock

3. Odbijanje poslušnosti

Ova vrsta tantruma pojavljuje se kod djece koja odbijaju ići na spavanje, u jaslice ili vrtić ili ne žele obaviti zadatak koji im je dodijeljen. Prije svega, važno je da ne dopustite manipulaciju zbog očite tuge ili ljutnje djeteta.

Ponekad je moguće izbjeći različite vrste tantruma tako što ćete djetetu unaprijed najaviti što treba učiniti.

4. Destruktivni tantrumi

Ova je vrsta tantruma manifestira se agresijom, a neugodna je i za dijete i za roditelja. Osim vrištanja i plača, dijete može udarati osobe koje su mu u blizini ili bacati predmete.

Odvedite dijete na mirno mjesto i pustite ga da se samo umiri. Nakon 10 minuta, pokušajte uspostaviti komunikaciju u kojem ćete mu objasniti zašto ne bi trebalo, na primjer, udarati druge osobe.

5. Samodestruktivni tantrumi

Riječ je o emotivnim ispadima tijekom kojih dijete potpuno gubi kontrolu i na kraju povrijedi druge osobe ili čak sebe.
Kako biste izbjegli nezgode, dijete držite čvrsto u naručju, razgovarajući s njim, ali mirnim i staloženim tonom. Nakon nekoliko će se minuta smiriti.

Važno je nikad ne odustati od razgovora i objašnjavanja negativnih posljedica takvoga ponašanja. Dijete učite drukčijem načinu pokazivanja negativnih emocija i neslaganja koji isključuju agresivne oblike pobnašanja.

Djeca rijetko postupaju proračunato i namjerno te do 5. godine života nemaju kontrolu nad svojim emocijama ili postupcima zbog jednostavne činjenice što im je mozak u razvoju i nisu još naučila sagledavati sebe i svoje ponašanje.

Možda će vas zanimati

Najnovije