Djeca vole postavljati pitanja, a u određenoj dobi, ta je aktivnost na vrhuncu. Zanima ih sve, od prirodnih pojava, funkcioniranja tijela, svemira i životinja. Odgovore uvijek prvo traže kod svojih roditelja, misleći da oni znaju baš sve informacije.

Ljubav prema učenju

Kad djeca postavljaju puno pitanja, roditelji se mogu osjećati nemoćno jer ne znaju uvijek sve informacije ili način na koji bi djeci dali odgovore. Ponekad bezbroj pitanja može izazvati frustraciju.

Postoje situacije u kojima djeca već znaju odgovore, ali ih žele podijeliti s roditeljima i pokrenuti zanimljivu diskusiju o nekoj temi. Ako kod djece želimo razvijati ljubav prema učenju, važno je kako odgovaramo na njihova pitanja i kako njegujemo njihovu znatiželju. Ponekad im ne treba odgovor već poticaj da ga potraže u sebi ili negdje drugdje.

mama i kći se smiju
Shutterstock 

Potaknite dijete na istraživanje

Ako vas dijete upita zašto neki dinosauri imaju perje, zašto je nebo ponekad ružičasto ili zašto je more tako slano, umjesto da im date konkretan odgovor možete reći sljedeće:

Bap je zanimljivo tvoje pitanje, i mene to zanima.
Što ti misliš, zašto je to tako?
Što misliš, gdje možemo više saznati o tome?
Zašto ti je to tako zanimljivo?
Znaš, baš i ne znam odgovor na to pitanje.

Ako im ne date odmah odgovor, djeci pokazujete da je znatiželja važnija od poznavanja odgovora. Dajete im šansu da istražuju svijet, uče rješavati probleme, eksperimentiraju i na tom putu prema odgovoru, dožive pustolovinu i zabavu.