Boravak na moru s posve malenim djetetom koje još ne zna hodati može biti vrlo zabavan. Ipak, savjetuje se da izaberete neko bliže odredište ako već možete birati. Najvažnije je da imate osiguranu vezu s liječnikom u slučaju da dođe do nekih nepredviđenih situacija. Izbjegavajte teško pristupačna mjesta bez javnog prijevoza koja nemaju ljekarnu. Ako vaše dijete ne voli oko sebe puno ljudi i preveliku buku, pokušajte za početak pronaći plažu koja neće biti pretjerano napućena drugom djecom i velikom količinom turista, a da pristup moru ne bude kompliciran. U nedostatku takve plaže, boravite s djetetom na plaži u ranije jutro ili predvečer. Iako dijete još ne zna ni samostalno stajati, uz vašu pomoć može prakticirati plivanje kao oblik kretanja. Ljudsko tijelo je lakše od vode, što bebi olakšava kretanje u moru.

Upoznavanje s morem

Dijete je tijekom devet mjeseci u majčinu trbuhu okruženo plodovom vodom koja mu osigurava udobnost i sigurnost. Ugodan osjet ljuljuškanja i plutanja, postojana temperatura i umirujuće kucanje majčina srca koje se širi plodovom vodom za njega su pravi raj. Nakon rođenja zbivaju se velike promjene. Dijete prvi put osjeća težinu tijela, a za svaki pokret mora uložiti dosta snage. Svi mu se mišići naprežu te se osjeća dvostruko sporije i teže.

Kada uđe u vodu, dijete ponovno osjeća ono poznato olakšanje. Pretpostavlja se da dijete do četvrtog mjeseca života pamti boravak u maternici. Do tog se zaključka došlo prema spoznaji da dijete do te dobi zadržava refleks zadržavanja disanja ako mu glavica dospije pod vodu. To možete primijetiti ako vam prilikom kupanja dijete slučajno sklizne pod vodu. Ono će jednostavno zadržati dah i pričekati da ga izronite na površinu. Trebalo bi poticati bebin boravak u vodi i učiniti ga što je moguće ljepšim. Naravno, bilo bi poželjno da temperatura vode bude bliska temperaturi kojoj je dijete bilo izloženo u majčinu trbuhu. To znači da bi more trebalo biti iznimno toplo, a idealna bi bila temperatura od 32 ºC koja se može postići samo na nekim bazenima. Ona je, doduše, nešto niža od temperature majčina tijela, ali na ljetnoj bi žegi viša temperatura izazvala kod djeteta nelagodu. To ne znači da se dijete ne može okupati u moru.

Za vrlo toplih ljetnih dana ono se može osvježiti u plićaku, no ne predugo, da se ne pothladi. Drugo je rješenje ponijeti na plažu bazenčić za svoju bebu u koji ćete uliti nešto morske vode. Kada se ona ugrije na suncu, posjednite dijete u bazenčić i pritom ga pridržavajte. Lagane promjene temperature potiču sve receptore u djetetovu organizmu, što njegovo tijelo uči prilagodbi.

Nikamo bez roditelja

Vrlo je važno da dijete iz sigurnosnih razloga bude u bazenu ili plićaku zajedno sa svojom majkom ili ocem. Potrebni su mu komunikacija i igra. Isprva držite dijete okrenuto licem prema sebi, a poslije ga potičite na promatranje oko sebe. Na moru mu doista mnogo toga možete pokazati. Uza sva ta nova iskustva, dijete se neće uplašiti vodenih prostranstava.

  • Dijete nikako nemojte naglo i na silu stavljati u more. Nikada se ne smijete ponijeti grubo i naglo s njim skočiti u vodu. Neugodan osjet hladnoće odbija djecu od vode, a ne sama voda. Usto, ako mu priredite neugodno iznenađenje, ono će u vas izgubiti povjerenje. Budite pažljivi, strpljivi i nježni pa će dijete zavoljeti more.
  • Cilj boravka u vodi je priviknuti dijete na more kako bi mu ono postalo drago. U praksi se pokazalo da djeca koja su uživala u vodi od najranijeg djetinjstva lakπe i brže nauče plivati u starijoj dobi jer se u vodi ne osjećaju kao stranci i imaju pozitivan stav o njoj.
  • Da bi se dijete osjećalo ugodno u moru, nužno je da se i vi ugodno osjećate i da se ne bojite. Svoje ćete pozitivne emocije prenijeti i na dijete.
  • Doticaj s vodom imat će pozitivne učinke na djetetov organizam. Kada dijete uronite u vodu, nagnite ga lagano prema naprijed, ono će refleksno početi mahati nožicama i rukicama. Tim refleksom dijete traži oslonac u vodi. Ubuduće će se ovaj refleks razviti u plivačke pokrete.
  • Uvijek držite djetetu glavicu iznad vode, osobito ako niste vježbali s njim uranjanje glavice u vodu. Refleks zadržavanja daha postoji do četvrtog mjeseca života. Ako ga prestanete aktivirati, dijete će se vjerojatno zagrcnuti vodom ako se nakratko potopi što može ugroziti djetetov odnos prema moru.
  • U kadici ili bazenčiću isprobajte djetetov refleks zadržavanja daha i traženja podloge i potičite mališana da se u vodi kreće. Okrenete li djetetove nožice prema stijenki kade, ono će se nogama odgurnuti.

Tekst: Lucija Bogdani'

Foto: Shutterstock