Govorite li svakog jutra svom vrtićancu da požuri? Čini li vam se da nikad nemate dovoljno vremena, a dijete je posebno sporo onda kad trebate stići na vrijeme? U takvim se situacijama pokušajte sjetiti osjećaja koji u vama stvara nečije požurivanje. Kao i odrasli, i djeca se tada mogu osjećati zamrznuto u trenutku i anksiozno. Psihologinja Jessica Vanderwier savjetuje što djetetu možete reći kako biste olakšali jutarnja spremanja.

Dajte mu konkretan zadatak

Što vaša uputa bude konkretnija, to će dijete prije obaviti zadatak. Npr. recite mu da prvo treba navući čarape pa da vam javi kad to napravi i onda ćete mu reći što dalje.

Objasnite mu zašto je važno da to napravite odmah

Ovako ćete djetetu pomoći da uključi racionalni dio mozga. Recite mu da ako sada ne obuje čarape i cipele, nećete stići na autobus i zakasnit će u vrtić, igra će početi bez njega.

dijete u svojoj sobi
Shutterstock 

Povežite se, a onda postavite zadatak

Prije nego što zatražite nešto od djeteta, uzmite nekoliko trenutaka i uđite u njegov svijet, porazgovarajte o onome što radi, ali pobrinite se da imate njegovu punu pažnju. Možete komentirati kako se baš zaigrao s tim kockama i pitati ga što gradi, a zatim mu reći kako ste ga došli obavijestiti da je vrijeme za spremanje, a prvi je korak da obuje čarape.

Zadatak pretvorite u igru

Zaigranost i mašta pomoći će vam da dijete što prije obavi zadatak jer će na njega gledati kao na igru. Npr. recite mu da vlak polazi za dvije minute i da svi putnici trebaju biti spremni inače vlak odlazi bez njih. Pitajte jesu li svi putnici spremni.