Sve je veći broj obitelji koje se, iz različitih razloga, odlučuju zaustaviti na jednom djetetu. Predrasude o jedincima su brojne, no generaliziranje ni u ovoj situaciji nema smisla. Ono što je sigurno jest da odgoj jedinaca ipak traži pomalo drugačiji pristup, a magazin Parents roditeljima savjetuje kako izgraditi zdrave granice i postaviti temelje za dobar odnos sa svojim jedincima.

Potaknite dijete na interakciju s drugom djecom

Jedinci se ponekad mogu osjećati usamljeno. Neki od njih u mlađoj dobi razvijaju izmišljene prijatelje ili se snažno povezuju s nekim svojim plišancem. To ne znači da im nedostaje vaša pažnja već vrijeme s njihovim vršnjacima.
Poželjno je da se roditelji jedinaca malo više posvete njihovom društvenom životu i aktivnostima. Dogovarajte zajedničke igre, i u svom i u tuđim domovima kako bi se dijete naučilo na podijeljenu pažnju i pravednu podjelu u igri, pogotovo ako dijete ne ide u vrtić.

Budite im primjer

Jedinci nikad neće doživjeti svađu s bratom ili sestrom, koja roditeljima može biti zamorna, ali ima važnu ulogu u razvoju djeteta. Jedincima je ponekad teže gubiti u igri, čekati na red, dijeliti pa čak i ući u zdravi konflikt jer za to nisu imali priliku.
Svojim primjerom djetetu pokažite kako će dijeliti, kako praviti kompromis i pokazati suosjećanje za druge. Pohvalite ih kada u tome uspiju i razgovarajte ako im to ne ide.

Učite ih odgovornosti

Jedinci i roditelji stvaraju prilično blizak odnos, no neki jedinci postaju previše ovisni o svojim roditeljima i oslanjaju se na njih i za moralnu podršku i za pisanje zadaće i za zabavu.
Djetetu ćete pomoći da postane manje ovisno o vama ako mu redovno dajete male zadatke koje će ispunjavati po kući ili koje može iskoristiti u samostalnoj igri kako roditelj ne bi trebao biti vječni zabavljač.

mama grli kćer
Shutterstock 

Postavite jasne granice

Djeca koja provode mnogo vremena s odraslima, kao što je to čest slučaj kod jedinaca ponekad misle da imaju jednaku moć kao i odrasle osobe. Iako je djetetovo mišljenje važno i treba ga uvažiti, dijete mora imati jasne granice kojima roditelj treba biti dosljedan. Također je važno da jedinci određeno vrijeme provode bez roditelja, da budu kod bake i djeda ili kod prijatelja te da roditelji imaju vrijeme za sebe.

Budite realni

Jedinci često imaju snažne jezične vještine, raspolažu s velikim brojem informacija budući da dio vremena provode sami pa vrijeme krate istraživanjem onoga što ih zanima. Ponekad nam se čini da su jako zreli za svoju dob i teško je procijeniti guramo li ih previše u nekom smjeru. Iako se ponekad čine kao mali odrasli ljudi, oni su i dalje djeca i zaslužuju da ih tretiramo s realnim očekivanjima.