Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NEKI IH NISU SVJESNI, A NEKE NIJE NI BRIGA: Ovi znakovi pokazuju da ste loš roditelj

Autor Sunčica Got

Savršeni roditelji ne postoje, ali loših roditelja nažalost ima.

 tužan dječak Izvor: Oksana Bratanova / Alamy / Alamy / Profimedia

Iako će mnogi prvo pomisliti na one koji zlostavljaju djecu, loši roditelji rade i mnoge druge stvari, a najčešće je riječ o zanemarivanju ili nepoštivanju djeteta. Neki su roditelji nesvjesni svog ponašanja, a neki i ne mare za to. Kingdom of baby ukazuje na nekoliko karakteristika loših roditelja.

Niste fleksibilni s granicama

Dijete treba granice i treba roditelje koji ih se pridržavaju, no kako dijete raste, granice bi se trebale razvijati s njim i postajati fleksibilnije. Mijenjanjem granica djetetu pokazujete da ga cijenite i da mu vjerujete, što ne znači da ih trebate sasvim napustiti.

Djetetu možete postaviti ograničenja, ali mu osigurati i otvoren razgovor i graditi povjerenje. Previše restriktivni roditelji stvaranju nepovjerljivu djecu koja imaju veću potrebu iskazivati buntovnost.

Niste dosljedni

Vaše ne treba biti čvrsto ne jer svako popuštanje u situacijama kada ne želite popustiti, djetetu daje do znanja da svojim tantrumima može izvući vaše da.

Dijete treba roditelja koji će mu služiti kao vodič za život, a ne bliskog prijatelja. Naravno da postoje situacije u kojima je u redu napraviti iznimku i djetetu popustiti.

 dijete plače prije spavanja Izvor: Shutterstock

Ne čujete svoje dijete

Roditelji često uspoređuju svoja iskustva iz djetinjstva s djetetovim no to ne bi trebalo raditi. Riječ je o potpuno drugačijim vremenima i generacijama pa umjesto da djetetu govorite kako je nezahvalno ili ne razumije kako je nekad bilo, radije se fokusirajte na ono što vam želi reći.

Djetetu je njegov problem najveći i važno mu je da to poštujete, da ga ne umanjujete i da zajedno pokušate doći do rješenja.

Skloni ste nasilnom ponašanju

Vikanje ili prijetnje djetetu pokazuju da ste izgubili moć nad situacijom i vaša se komunikacija tada prekida jer se dijete osjeća uvrijeđeno zbog načina na koji mu se obraćate.

Kada s djetetom razgovarate, usredotočite se na problem, a ne na dijete. Objasnite mu je da je loše ono što je napravio, a ne da je on loš. Pokažite im kako mogu promijeniti svoje ponašanje da se takvo nešto ne ponovi u budućnosti. Ako je dijete u velikim emocijama, pričekajte s razgovorom dok se ne smiri.

Možda će vas zanimati

Najnovije