Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U NAŠOJ OBITELJI NEMA TAJNI, SVE NAM MOŽEŠ REĆI I NEĆEMO SE LJUTITI: Zašto bi ovu rečenicu trebalo čuti baš svako dijete

Autor Sunčica Got

Iako tajne najčešće povezujemo s prijateljstvima i dijeljenjem zanimljivih informacija, one mogu biti opasne.

 djevojčica šapće.jpg Izvor: Shutterstock

Tajnama uglavnom pristupamo opušteno, često ih spominjemo, sasvim nesvjesni koliki one mogu imati utjecaj na djetetovo ponašanje. Psihoterapeutkinja Jessica VanderWier, autorica koncepta Our mamma Village i majka dvoje djece, osvrnula se na značenje tajni i objasnila zašto je dobro s djetetom njegovati odnos u kojem nema tajni pred vama.

Razlika iznenađenja i tajne

Ponekad pogrešno koristimo riječ tajna pa mnoga djeca ne razlikuju tajne i iznenađenja. Tajne u nama stvara osjećaj nervoze i brige, rastužuju nas i preplašeni smo jer ih ne smijemo reći nikome. Tajne nas odmiču od drugih i nismo sigurni do kada ih trebamo čuvati.

Iznenađenja nas čine sretnima i uzbuđenima. U nekom ih trenutku ipak podijelimo s drugima i čuvamo ih ograničeno vrijeme. Objasnite djetetu da je svrha iznenađenja nekoga usrećiti baš u određenom trenutku, na određeni dan, na primjer rođendan. Iako drugoj osobi nećemo odmah odati o čemu je riječ, na kraju ipak hoćemo.

 mama priča s djetetom Izvor: Shutterstock

Tajne mogu biti opasne

Kada govorimo o opasnostima tajni, svakako ne mislimo na bezazlene informacije koje djeca, najčešće u pubertetu dijele među sobom. Određeni dio informacija i treba ostati njihova privatnost i sami trebaju odabrati s kime će je podijeliti.

Ipak, mnogim je ljudima koji su bili zlostavljani u djetinjstvu rečeno da tu tajnu trebaju čuvati od roditelja, učitelja i bližnjih. Najčešće im se prijetilo ako nekome kažu, da će se nešto loše dogoditi njima ili njihovim bližnjima. Zlostavljači vole tajne, neovisno je li riječ o seksualnom, fizičkom ili emotivnom zlostavljanju.

Učite djecu da u vašoj obitelji nema tajni, samo sretnih iznenađenja. Kako budu odrastali, objasnite im da male prijateljske tajne nisu opasne, ako se s njima osjećaju dobro.

Važno je da vaše dijete zna da ako mu netko prijeti da će mu nauditi ako vam oda tajnu, svejedno vam je treba reći. Tada pogotovo. Isto vrijedi i ako mu netko prijeti da ćete se vi ljutiti i kazniti ga ako saznate. Objasnite mu da vam sve može reći i da je s vama siguran.

Možda će vas zanimati

Najnovije