Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PRIHVAĆANJE NEIZBJEŽNE SITUACIJE: Kako odgajati djecu koja će pozitivno pristupati promjenama?

Autor Sunčica Got

Naša reakcija na promjenu utječe na njezino prihvaćanje.

 tata i kći Izvor: Shutterstock

Jedino su promjene stalne no ponekad ih je teško prihvatiti, a djeca nisu izuzetak. Svidjele im se one ili ne, suočavanje s promjenama je nešto što čeka svako dijete, a roditelji imaju zadatak pomoći svojoj djeci da se nauče nositi s promjenama i da im pristupaju otvoreni i optimistični. Ključna stvar koju možemo djecu naučiti je to da ne možemo mijenjati situacije, ali možemo utjecati na svoje reakcije.

Promjene su neizbježne

Objasnite svojoj djeci da su neke promjene neizbježne, bez obzira na trud koji ulažemo da ih izbjegnemo. Situacije ne možemo mijenjati, ali način na koji se nosimo s njima ključan je za njihovo prihvaćanje.

Prihvaćanje promjena uz dozu optimizma i pozitive aktivan je odgovor na promjenu i pokazuje bolje rezultate u nošenju s novom situacijom. Takav će stav djeci pomoći u nošenju sa svim životnim izazovima u budućnosti.

Ipak, treba biti svjestan da ovo nije nešto što se uči preko noći te da je potrebno iskustvo i vrijeme kako bi djeca savladala ovu vrijednu vještinu.

 mama razgovara s djevojčicom Izvor: Shutterstock

Puno toga ovisi o karakteru

Iako se roditelji često trude učiniti sve kako bi zaštitili djecu od neugodnih osjećaja i teških situacija, kad tad će se djeca morati suočiti s promjenama koje su teške i bole.

Promatrajte kako vaša djeca reagiraju na određene promjene. Nekoj su djeci one izazovne i vesele ih dok drugu čine nervoznima i uplašenima. Kako će dijete reagirati na promjenu velikim dijelom ovisi o njegovoj osobnosti.

Potičite djecu da u promjenama traže dobro, ali da pozitivno razmišljanje nužno neće osigurati i pozitivan ishod.

Možda će vas zanimati

Najnovije