Neke bebe spavaju uvijek kad treba, sretne su i zadovoljne, dobro jedu, doći će svakom u zagrljaj i s njima je jednostavno. Druge pak često plaču i vrište, ne slažu se dobro s drugom djecom, izbirljiva su i s njima je ponekad prilično izazovno. Iako roditelji ponekad misle da je stvar dobrog ili lošeg odgoja i svaljuju krivnju jedni na druge, nije baš sve u njihovim rukama, piše Kidspot

Bebe se rađaju s karakterom

Utječe li djetetova urođena osobnost na njegovo ponašanje ili je ono odgovor na vanjske podražaje, okolinu i odgoj, pitanje je koje okupira mnoge roditelje.

Činjenica je da se djeca rađaju s određenim stilom ponašanja, odnosno karakterom koji postaje vidljiv već u ranom djetinjstvu, prije nego što iskustva krenu oblikovati djetetovu osobnost.

Najbolji su primjer blizanci koji odrastaju u istoj obitelji, imaju isti odgoj i okruženje, a karakterno su potpuno različiti i drugačije reagiraju na podražaje iz okoline. Klinička psihologinja Sarah Barker kaže da je to pokazuje koliko je priroda snažna kad je u pitanju izgradnja djetetova karaktera. 

Na temperament se ipak može utjecati

U Australiji je provedeno istraživanje u kojem je, preko 30 godina promatran utjecaj temperamenta na ponašanje djece i dokazano je da se većina djece ne mijenja mnogo s vremenom. Djeca koja su bila „teške“ bebe, uglavnom imaju emocionalne teškoće i u kasnijem djetinjstvu.

vesela beba
Shutterstock 

Istraživanje je pokazalo i da se na temperament može utjecati pozitivnim i negativnim iskustvima. Djeca koja su doživjela pozitivne odnose s odraslima u svojoj obitelji, vrtićima i školama, vjerojatno će postati manje anksiozna i naučit će regulirati svoje emocije i ponašanja.

Na djetetov temperament, tvrdi dr. Barker, utječu i priroda i odgoj, naša biologija te iskustva i oboje utječe na to kako će dijete reagirati na druge ljude i na život. Iako na njega možemo utjecati, temperament je ipak nešto što djeca nose do kraja života pa je važno da roditelji svoju djecu uče vještinama koje će im pomoći da se nose sa svojim emocijama i reguliraju ponašanje.
Svako dijete treba drugačiju podršku pa je odgojni stil nešto što u ovom slučaju igra veliku ulogu.