Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Naši stari dobro su znali: Za obiteljskim ručkom rješavaju se mnogi problemi

Iskreno, nema li većega gušta nego uz hranu neobavezno čavrljati? Znanstvenici su dokazali da zajedničko objedovanje u krugu obitelji pozitivno utječe i na djecu i na roditelje

 obiteljski ručak

Ako se još sjećate svojih baka i djedova, znate sigurno da im je jedna od važnijih stvari na kojima su inzistirali bila - da svi ručate u isto vrijeme. Da, dok ste bili u tinejdžerskoj, sigurno vas je to izluđivalo jer ste se pitali zašto sjediti za stolom i jesti sa svima ako niste gladni, zašto ne uzeti tanjur i odnijeti ga pred tv i pogledati film? Čemu sva ta komplikacija oko nedjeljnog ručka točno u podne...

No, pazite sad ovo! Znanstvena istraživanja potvrđuju da zajedničko obiteljsko objedovanje ima benefit i za djecu i za roditelje. Zamislite što sve možete učiniti u sat vremena, a poboljšat će akademski uspjeh vaše djece, povećati njihovo samopoštovanje i smanjiti rizik od zloporabe opojnih supstanci, depresije, tinejdžerske trudnoće ili pretilosti?

Tijekom posljednja dva desetljeća, mnoge su studije pokazale da je odvajanje nekoliko minuta dnevno za isključivanje ekrana i istinsko povezivanje jednih s drugima, uz hranu, može poboljšati fizičko i mentalno zdravlje svih uključenih članova obitelji.

Evo nekih od najnovijih istraživanja koja pokazuju dobrobiti zajedničkog objedovanja u obitelji.

Djeca se uče boljim prehrambenim navikama.

Nedavno istraživanje u JAMA Network Openu pokazuje da je konzumiranje obroka s članovima obitelji povezano s općenito boljom prehranom, posebno među adolescentima. Tinejdžeri koji su jeli s obitelji konzumirali su više voća i povrća te manje brze hrane i slatkih pića. Ovi se rezultati odnose na sve, bez obzira na to koliko je obitelj funkcionalna ili disfunkcionalna.

Može riješiti ozbiljna psihosocijalna pitanja.

Drugim riječima, prema istraživanju grupe kanadskih istraživača iz 2015., česte obiteljske večere mogu spriječiti probleme s poremećajima prehrane, upotrebom alkohola i opojnih tvari, nasilnim ponašanjem, depresijom i suicidalnim mislima kod adolescenata. Pokazala se velika vjerojatnost da će mladi sudionici istraživanja jako profitirati prilikom obiteljskih obroka.

Može smanjiti borbu s pretilošću u odrasloj dobi.

Studija objavljena u Journal of Pediatrics otkrila je izravnu vezu između učestalosti zajedničkih obiteljskih obroka u adolescenciji i smanjene šanse za pretilost ili probleme s težinom 10 godina kasnije. Studija zaključuje da bi se obitelji trebale okupiti barem za jednim ili dva obroka tjedno kako bi zaštitile svoju djecu od buduće borbe s prekomjernom težinom.

Može ojačati dječje samopouzdanje.

Osjećaj sigurnosti, koji djeca imaju dok redovito objeduju s roditeljima, može im pomoći kod samopouzdanja, tvrde stručnjaci sa Stanford Children's Healtha, pedijatrijskog zdravstvenog sustava povezanog sa Stanford Bolnicom i Sveučilištem Stanford. Potičući djecu da pričaju o tome kako su provela dan (i iskreno slušajući njihove odgovore), time poručujete da cijenite i poštujete njihovu osobnost. Djeci treba omogućiti da sami biraju uloge u obitelji i poticati ih da pomažu u poslovima vezanim uz večeru, bilo postavljanje stola, posluživanje hrane ili čišćenje.

Poboljšava komunikacijske vještine.

Kanadsko istraživanje iz 2018., koje je pratilo skupinu djece od ranog djetinjstva do kraja tinejdžerske dobi, otkrilo je da su sudionici, čije su obitelji imale zajedničke obroke, u dobi od 6 godina, pokazale niz pozitivnih prednosti do 10. godine. Osim općeg zdravlja i kondicije, društvene interakcije i rasprava o aktualnim pitanjima za stolom mogu od djece učiniti bolje komunikatore, istaknula je u intervjuu za Science Daily Linda Pagani, voditeljica studije, profesorica psihološke edukacije Université de Montréal.

Djeci može pomoći da se oporave od cyberbullyinga.

Istraživanje objavljeno u časopisu JAMA Pediatrics, temeljeno na istraživanju provedenom na gotovo 19.000 učenika, otkrilo je jasnu povezanost između cyberbullyinga i anksioznosti, depresije i zloporabe opojnih sredstava. A budući da čak jedan od petero tinejdžera doživljava neki oblik internetskog zlostavljanja, to je velik problem. Međutim, tinejdžeri, koji su večerali sa svojom obitelji (idealno četiri ili više puta svaki tjedan), imali su manje problema zbog zlostavljanja. Autori studije napominju da redoviti obiteljski kontakt olakšava otvorenu komunikaciju između djece i njihovih roditelja.

Može se koristiti kao dodatna obiteljska terapija.

Obiteljima koje zajedno prolaze terapiju, zajedničke večere mogu terapeutima pružiti dragocjen uvid u njihovu dinamiku, prema studiji iz 2016. godine. Osim toga, obitelji se može potaknuti da pouke naučene tijekom terapije iznosi za stolom tijekom zajedničkog obroka.

Stoga, okupite klince oko obiteljskog stola, jedite i družite se! Dobar tek svima!

Tekst: Zvjezdana Bubnjar

Foto: Shutterstock

Najnovije

Najpopularnije