Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

FASCINIRANOST DINOSAURIMA, VOZILIMA ILI SVEMIROM: Specifični interesi za određene teme vašu djecu čine pametnijima

Autor Jelena Pervan

Je li vaše dijete opčinjeno dinosaurima ili vozilima? Podržite ga u tome.

 Dječak i dinosauri.jpg Izvor: Shutterstock

Neka djeca pokazuju izniman interes za određene teme, od dinosaura, vozila, životinja i različitih mehanizama. Roditeljima nije uvijek jednostavno zadovoljiti djetetovu znatiželju i popratiti sav sadržaj koji ga zanima. Istraživanja pokazuju da bismo trebali podržati intenzivne dječje interese jer oni poboljšavaju kognitivni razvoj i osnažuju vještine koje će im služiti u odrasloj dobi.

Imaju veću pažnju i bolje rješavaju probleme

Djeca koja su fascinirana specifičnim temama imaju veći raspon pažnje, bolje obrađuju informacije i pokazuju veću upornost i razine znanje, utvrđeno je u istraživanju koje su proveli Sveučilište u Wisconsinu i Sveučilište u Indiani, piše Smart Parenting.

Djeca s intenzivnim interesima ne uče samo memorirajući informacije već i postavljajući pitanja, čitajući knjige i razumijevajući nove ideje.

Taj se slučaj još naziva konceptualnim razumijevanjem u kojemu djeca naučeno koriste u suočavanju s novim situacijama i s problemima. Umjesto da koriste očekivane obrasce, oni pronalaze nove načine za rješavanje problema.

Učenje kroz igru

Fasciniranost određenom temom dječji je način za razumijevanje teme uz istovremenu zabavu. Postavljanje pitanja i traženje odgovora nakon kojih slijedi duboko razumijevanje teme je proces učenja, tvrdi Kelli Chen, radni terapeut sa Sveučilišta John Hopkins.

Istraživanje i duboko razumijevanje teme korisno je u stvaranju karijere. Djetetova je glavna preokupacija igra, a ako u njoj uče o nečemu što im je zanimljivo, to je najbolja kombinacija, dodaje Chen.

 dijete se igra legićima Izvor: Shutterstock

Podržite djetetovu znatiželju

Djeca sa snažnim interesima ponekad žele impresionirati roditelje svojim znanjem i neobičnim činjenicama koje ono zna, a roditelji ne znaju. To im pomaže da se osjećaju samopouzdano i važno.

Važno je da roditelji podržavaju dječju znatiželju i dijete vode u muzeje, na izložbe, kupuju im knjige o temi koja ih zanima, motiviraju ih da u svojim interesima ustraju jer upravo im to može pomoći u boljem akademskom uspjehu u budućnosti.

Možda će vas zanimati

Najnovije