Bravo, odlično si to napravio!
Nakon što dijete dobije peticu u školi, medalju na natjecanju ili slično, roditeljima je teško obuzdati oduševljenje, pa nerijetko pretjeruju s pohvalama. Upotreba snažnih pridjeva, međutim, ne djeluje na svu djecu poticajno. Za mališane s niskim samopouzdanjem, takve izjave donose pritisak u kasnijim situacijama, pa mogu početi izbjegavati zadatke koji im se čine previše zahtjevnima. Zbog toga je bolje, umjesto ponavljanja toga da je dijete fantastično, pametno i slično, usmjeriti se na konkretnu stvar koju hvalite, odnosno dati kompliment za učinjeno “Bravo, odlično si to napravio!”

Stvarno si dao/dala sve od sebe
Ti si najbolji, najpametniji, najljepši - primjeri su pretjeranih komplimenata, koji nisu dobri, bilo da govorite djetetu koje je nesigurno ili pak previše sigurno u sebe. To djetetu može zvučati kao “Vrijedim ako ispunim očekivanja!” Puno je bolje pohvaliti sam proces i reći “Vidim koliko se trudiš!”, jer se time daje zasluga djetetu i ne postavljaju se pred njega nerealna očekivanja.

Trebaš biti ponosan na sebe
Postoji razlika u tome da nekome kažete da je obavio dobar posao ili mu kažete da je genij. Ovo prvo potiče samopouzdanje i ne stvara mu lažnu sliku o sebi, već ga potiče da se trudi, bez obzira na to što rezultat tog truda ne zavisi samo o njemu.

Pohvale poslušnosti i poštovanja
Lako je upasti u situaciju u kojoj primjećujemo samo loše ponašanje naše djece. Umjesto da očekujete neposlušnost i nepoštovanje, potrudite se da primijetiti ono što djeca dobro rade. 

Uvažite i male korake prema dugoročnom cilju 
Primijetite svaki napredak prema konačnom cilju, jer će djetetu biti važno što cijenite i sam proces, a ne isključivo konačni rezultat. Djetetu će to održati entuzijazam i volju da nastavi. 

Pohvali i njihove prijatelje 
Dijete će biti zadovoljno ako iskažete povjerenje u njegov odabir prijatelja i ljudi s kojima provodi slobodno vrijeme. Ne ustručavajte se istaknuti prijatelje za koje mislite da pozitivno utječu na vaše dijete. Naravno, morate biti iskreni i stvarno to misliti.

Izvor: Yumama
Fotografija: Shutterstock