Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Što je konstruktivna igra i kako je potaknuti?

Igranje, tvrde stručnjaci, važan je dio odrastanja, učenja i uvelike pomaže razvoju mozga. Djeci pomaže da upoznaju svijet oko sebe i da se uključe u njega, da razviju svoju motoriku, razumiju kncepte brojeva i slova, počinju razumijevati ...

 dijete gradi

Svaki put kada dijete stvara (ili gradi ili izrađuje) nešto, zapravo je uključeno u konstruktivnu igru: to može biti građenje kockicama, crtanje bojicama, izrađivanje oblika od pijeska ili gline, plastelina, izrada znanstvenih eksperimenata – pa čak i rastavljanje stvari. Najčešće, u konstruktivnoj igri dijete voli sudjelovati samo, bez stvarne želje za kontaktom s drugim djetetom, što ga zapravo potiče na neki oblik introspekcije, umiruje ga, potiče ga na fokusiranje i kognitivnu aktivnost.

Vrste konstruktivnih igara:

1. Matematičke igre

Ovakav tip konstruktivne igre uključuje bilo koji tip aktivnosti tijekom koje djeca uče mjeriti, brojati i upoznaju koncept prostora (svjetlost, težina, visina, udaljenost itd.) – od slaganja kockica do izrade kolača od pijeska ili plastelina.

Matematika se može učiti na različite načine, kroz kuhanje s djecom, mlađa djeca mogu brojati stvari kod kuće, sortirati kockice prema boji i obliku te igrati jednostavnije društvene igre, dok starija djeca mogu odlaziti u trgovinu, imati svoju ušteđevinu i brinuti se o svome džeparcu, raspolagati njime…

2. Čitanje i jezično izražavanje

Čitanje i jezične igre pomažu djeci razviti komunikacijske vještine i apstraktni način razmišljanja. Osim čitanja knjiga ili slikovnica, potaknite djecu da sama čitaju upute za igre, ili, ako ih uključujete u pripremanje nekih jednostavnijih jela, neka oni čitaju recepte s internet. Potaknite djecu da pišu zabavne priče, koje ćete kasnije zajedno čitati, ili da sami osmisle svoj strip.

3. Kreativnost

Kreativne igre uključuju dječju maštu, a tijekom takvih igara možete ih vidjeti kako izrađuju neke figurice, grade male kuće za svoje izmišljene likove, konstruiraju ceste pa se igraju autićima, izrađuju maske ili štitove i mačeve od kartona.

Kako možete potaknuti konstruktivnu igru?

Kao prvo, reducirajte djeci korištenje ekranima i usmjeravajte ih na svijet oko njih. Neka im uvijek budu dostupne neke kockice, bojice, kutije, omogućite im ‘materijale’ za građenje.

Budite prisutni, što znači počnite igru pa ih ostavite da se sami dalje igraju, dajte im početnu ideju i prepustite im da je pretvore u nešto njima smisleno.

Roditelji su djeci uvijek uzor, stoga im na svome primjeru pokažite kako izraditi nešto. Možete od različitih kutija s djetetom izraditi maketu njegove sobe, ili od ploča kućicu za ptice pa je postaviti na balkon ili u dvorište.

Aktivno djetetu postavljajte pitanja i fokusirano odgovarajte na njegova pitanja. Zajedno čitajte i razgovarajte o priči koju ste pročitali, uspoređujući je sa stvarnim životnim situacijama.

Zapamtite, konstruktivna igra je predivan način da vaše dijete upozna ovaj svijet na zabavan i kreativan način i da se pritom razvija, intelektualno, motorički i emocionalno.

Tekst: S.M.

Foto: Shutterstock

Najnovije

Najpopularnije