Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ODGOJITELJI IZ VRTIĆA DALI DRAGOCJENE SAVJETE RODITELJIMA: Igra je važna, ali ne odgađajte discipliniranje

Autor Jelena Pervan

U vrtiću je dijete samostalno i mirno, a doma se ponaša kao beba i ništa ne želi napraviti bez vaše pomoći?

 dijete se igra Izvor: Shutterstock

Čini li vam se ponekad da je vaše dijete u vrtiću posprema, jede, odlazi samostalno na zahod i dijeli igračke s drugima bez drame i nagovaranja, a doma se ponaša sasvim drugačije? Riječ je o uobičajenoj situaciji jer dijete u toj dobi testira vaše granice jer vjeruje da ga volite bez obzira na sve. Ipak, neke vrtićke metode mogle bi vam olakšati izazovne situacije s vašim mališanima. Magazin Parents za roditelje je prikupio najkorisnije savjete vrtićkih odgojitelja.

Očekujte više od svoje djece
Većina roditelja ima mala očekivanja od svojih četverogodišnjaka i petogodišnjaka. U vrtiću se od njih očekuje da sami ulijevaju vodu za vrijeme užine, da pospreme tanjure nakon jela, da objese jakne na vješalice. I djeca to rade bez problema.
Problem nastaje kad roditelji dođu po njih, stave ih u kolica i ponašaju se kao da su došli po bebu. Odgojitelji savjetuju da podignete ljestvicu očekivanja od svoje djece jer ona mogu puno više.

Ne radite umjesto njih ono što mogu sami
Suzdržite se od potrebe da napravite nešto umjesto djeteta jer vi to možete brže i bolje. Radije djetetu koje samostalno nešto obavlja recite da ste tu, ako mu zatreba pomoć. Ta će rečenica djetetu značiti, a u većini će slučajeva odabrati samostalno odraditi zadatak.

Ne popravljajte ono što su sami napravili
Ako je vaše dijete ujutro namjestilo krevet, nemojte zaglađivati plahte i popravljati nesavršenosti. Ako je samostalno odabralo odjevnu kombinaciju, spojilo točkice i prugice, cvjetiće i bageriće, nemojte se miješati. Radije pohvalite neobičnu kombinaciju i ohrabrite dijete da i dalje bude samostalno.

Pustite ih da rješavaju probleme
Ako primijetite da se dijete trudi dosegnuti igračku s neke visoke police, pustite ga da to napravi samostalno i da se pokuša snaći. Pobrinite se da je na sigurnom, da je uzeo stolac koji se ne klima, ali dozvolite da ostalo odradi bez pomoći. Ovakvi su trenuci važni za izgradnju samopouzdanja i ne bismo ih djeci trebali oduzimati.

Dajte im jednostavne zadatke
Kada svojim predškolcima dajete jednostavne zadatke u kući, to osnažuje njihovo samopouzdanje i osjećaj da su dio obitelji. Mogu vam pomoći izvaditi rublje iz sušilice, zaliti biljku ili napraviti doručak.

 mama i dijete s igračkama Izvor: Shutterstock

Pohvalite ih kad treba
Ovo je jako važno, posebno ako vaše dijete trenutno nije u suradljivoj fazi. U trenutku kad ga uhvatite da radi nešto dobro, pohvalite to. Djeca obično ponavljaju radnje koje izazovu pozornost.

Izgradite predvidljive rutine
Djeca su u vrtiću suradljiva jer točno znaju što se od njih očekuje. Svaki dan prate istu rutinu i s vremenom više ne trebaju podsjetnik.
U kući nema potreba za tako striktnom rutinom, ali dosljednost je djeci važna i neke male, a važne rutine bi trebale postojati. Pranje ruku nakon dolaska u kuću, pričanje priče za laku noć tek kad su oprani zubi i kad je dijete u pidžami i sl. S vremenom će ta mala pravila djeci postati dio njihove svakodnevice.

Odgovornosti pretvorite u igru
Ako vaše dijete odbija izvršiti neku svoju obavezu, pretvorite je u igru. Igra i humor su dva alata na koja roditelji često zaborave, a iznimno su korisna. Jedna je odgojiteljica ispričala kako njen sin nije htio obuvati cipele pa su smislili da je ormar s cipelama njezin dućan u kojem on svaki dan može kupiti i nositi druge cipele. To je upalilo.

Na vrijeme najavite promjenu
Ako vaše dijete negoduje svaki put kad mu kažete da ćete ugasiti TV, da morate izaći ili sjesti za stol, moguće je da mu ne dajete dovoljno vremena za tu promjenu.
U vrtiću se djeci uvijek na vrijeme najavi da se bliži kraj igre i da je onda vrijeme za jelo. Barem 10 minuta ranije najavite da se bliži kraj jedne aktivnosti kako bi dijete stiglo dovršiti ono što radi i pripremiti se za drugo.

Promišljeno nagrađujte
Djeca koja dobivaju pohvalu i nagradu za sve što naprave, obaveze izvršavaju iz krivih razloga jer za sve što naprave očekuju nagradu. Pohvalite ih za velike uspjehe kao što su odlasci na zahod u početku skidanja s pelene, ali ne nudite im nagradu za svakodnevna izvršavanja obaveza.

Igra je važna
Odgojitelji upozoravaju kako se djeca danas sve manje znaju igrati i u igri koristiti maštu nego što su to radile generacije prije deset ili dvadeset godina. Tvrde kako su im dani previše strukturirani različitim aktivnostima i kako nemaju vremena ni za dosadu ni za slobodnu igru, koja je ključna za njihov razvoj. Nije zadatak roditelja da zabavljaju svoju djecu po cijele dane, tvrde odgojitelji. Osigurajte im bojice, papir, kutiju, plastelin i pustite ih da se igraju sami, savjetuju.

 igra u pijesku Izvor: Shutterstock

Olakšajte rastanke
Ako se djetetu teško rastati od vas, dajte mu nešto svoje što će ga podsjećati na vas. To može biti vaša fotografija, komad odjeće ili gumica za kosu koju može staviti u džep. Predmet koji može dodirnuti pomoći će mu da se lakše nosi s nemirom.

Uključite ih u ispravljanje njihovih pogrešaka
Dijete koje je obojilo zid u dnevnom boravku uključite u čišćenje zida. Ako mlađem bratu razbije kulu od kockica, neka mu je pomogne izgraditi iznova..

Ne odgađajte discipliniranje
Dijete uvijek disciplinirajte odmah nakon što je napravilo nešto neprimjereno. Ne čekajte da dođete kući kako biste to učinili jer će dijete do tada već zaboraviti. Ako je napravio nešto neprimjereno u srijedu i vi radi toga otkažete odlazak u kino u subotu, dijete neće biti svjesno da je kazna povezana s tim.

Možda će vas zanimati

Najnovije