Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hvalite li i vi djecu na ovaj potpuno kriv način?

Prije se djecu nije toliko hvalilo. Onda smo shvatili da ih treba hvaliti jer to pruža podršku djetetovom samopouzdanju. Ali tu smo opet zabrljali i izazvali nove probleme. Dok su djeca prije mislila da ništa ne znaju i ne mogu, ...

 kako pravilno hvaliti djecu

Svi ćemo se složiti da djecu treba pohvaliti kad nešto dobro i uspješno naprave. Ali to prečesto činimo tako da hvalimo djetetovu inteligenciju, pamet, ljepotu... djetetove karakteristike za koje ono nije uložilo nikakav trud, njegove vrline i prednosti koje ona imaju rođenjem.

Ako želimo podići djetetovo samopouzdanje, ne možemo hvaliti djetetove 'vrline', nego njegove vještine koje je svojim trudom steklo. Jer dijete stječe samopouzdanje tako što jača svoju vjeru u svoje sposobnosti, trud i saznanje da s upornošću može postići napredak. Razumijemo li to, tada je jasno da ga pohvalom kako je pametno, nećemo podržati u njegovom samopouzdanju. Dapače, reći ćemo mu da se ne mora truditi jer je ionako pametno, a to će ga onda frustrirati kod svake prepreke i moglo bi brzo odustajati od svakog težeg zadatka.

Nemojte uspoređivati dijete i sebe pritom spuštati

Još jedan nespretan način pohvale djeteta je i taj da roditelji iskreno govore djeci pohvalu tako da umanjuju svoje sposobnosti. Nije problem u tome da ste iskreni, ali stavljate naglasak na krivu stvar kad kažete:Super si to nacrtao, puno bolje nego što sam ja ikad crtao!“ ili „Tako si pametan da tebi matematika ide kao od šale. Ja ni danas ne računam tako brzo!“

Mother helping kids with their homework at home, Image: 282347996, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: - / Wavebreak / Profimedia

Kad ih tako hvalite, piše Lifehacker, učite ih da se treba uspoređivati s drugima i da se to koliko si ti u nečemu dobar definira po tome koliko si bolji od drugih. Također da njegov uspjeh druge čini nesretnima i da se sam treba osjećati loše kad su drugi bolji. Prvo izaziva natjecanje, a drugo zavist.

Ne treba nikad zaboraviti da djetetov uspjeh nema nikakve veze s nečijim neuspjehom, već je povezan samo s vlastitim trudom.

Zato recite: „Super si to nacrtao. Valjda ću i ja tako naučiti crtati ako ću puno vježbati i truditi se!“ ili „Ponosan sam što si se tako potrudio i koncentrirao da točno riješiš ovaj zadatak ili ispit iz matematike!“, i time usmjerite djetetovu pozornost na ono bitno - za uspjeh se valja potruditi!

Tekst: I.Š.

Foto: Profimedia

Najnovije

Najpopularnije