Kada vaš mališan počne lagati i to mu postane 'normalno', može se postaviti pitanje koliko je svjestan vrijednosti kao što su povjerenje, poštenje i odgovornost. U dobi od četiri ili pet godina, djeca mogu pričati razne izmišljene priče. Iako je riječ o razvojnoj prekretnici, ova bi ih promjena mogla odvesti korak dalje, prema laži. Međutim, često laganje, osobito kod starije djece, ukazuje na ozbiljnije probleme.

Kada djeca počinju lagati?

Djeca najčešće počinju lagati između četvrte i šeste godine, ali te su laži uglavnom izmaštane priče, a riječ je o razvojnoj fazi tijekom koje pokušavaju razlikovati stvarnost od mašte.

Kako odrastaju, uče se bolje izražavati i počinju govoriti kompliciranije laži. U dobi od šest do 12 godina, počinju shvaćati da je laganje pogrešno ponašanje, međutim, oni to mogu nastaviti činiti iz nekoliko razloga.

Kada uđu u pubertet, često lažu, ponekad kako ne bi povrijedili osjećaje drugih ljudi, a ponekad kako bi se izvukli iz nezgodne situacije.

Zašto djeca lažu?

Razumijevanje zašto djeca lažu, važno je za osmišljavanje učinkovitih strategija za kontrolu ovoga nepoželjnoga ponašanja. 

1. Testiranje novostečenog ponašanja
Djeca prolaze kroz razvojne promjene i otkrivaju različite aspekte ponašanja u različitoj dobi. Dakle, kao i svako novostečeno ponašanje, testiraju svoju sposobnost laganja kako bi vidjeli kamo ih to može odvesti.

2. Skretanje pažnje i želja za odobravanjem
Djeca koja nemaju samopoštovanje i samopouzdanje, često mogu pričati izmišljene priče o sebi i svojim doživljajima. Laž im pomaže da se istaknu i da se osjećaju važnima, čime dobivaju pažnju i odobravanje.

3. Izbjegavanje pažnje
Djeca koja se nose sa stresom ili depresijom često mogu lagati jer ne žele da se ljudi usredotoče na njih. Na primjer, mogu poreći da su bolesni, kako se roditelji ne bi brinuli za njih.

4. Izbjegavanje nevolja
Kada shvate da bi njihovi postupci mogli uzrokovati probleme, mogu to pokušati izbjeći laganjem. U nekim situacijama počet će lagati ako roditelji postavljaju nerealna očekivanja koja ne mogu ispuniti. Na primjer, mnoga djeca lažu kada njihove ocjene nisu u skladu s očekivanjima njihovih roditelja.

5. Razvijanje socijalnih vještina
Kako djeca odrastaju, uče da je izgovaranje 'bijelih laži' društvena vještina koja pomaže u izbjegavanju povređivanja tuđih osjećaja. Tako stječu naviku laganja kako bi usrećili ljude oko sebe.

6. Osobni poremećaji i problemi mentalnog zdravlja
U rijetkim slučajevima, djeca s poremećajima osobnosti, kao što su granični poremećaj osobnosti i asocijalna osobnost, mogu razviti naviku laganja.

Kako spriječiti djecu da lažu?

Kada djeca shvate da laganje nije prihvatljivo ponašanje, poduzmite korake kako biste im pomogli da prekinu ovu naviku.

1. Razgovarajte s njima
Roditelji igraju veliku ulogu u definiranju osobnosti svoje djece. Dakle, ako vaše dijete laže, razgovarajte s njim o sljedećim aspektima:
- o neugodnim posljedicama laganja
- o važnosti iskrenosti
- o alternativnim pozitivnim zamjenama za leganjem
- istaknite razliku između stvarnosti i mašte

2. Nagradite pozitivno ponašanje
Ako je dijete lagalo, razgovarajte s njim o tome, dopustite mu da pokaže pozitivno ponašanje i nagradite ga za trud. Nagrade će ih najvjerojatnije potaknuti da ponove svoje dobro ponašanje i prestanu lagati.

3. Izbjegavajte situacije koje im dopuštaju da lažu
Mnogo puta djeca lažu kako bi izbjegla posljedice. Stoga, nemojte stvarati situacije u kojima djeca imaju potrebu lagati. Umjesto toga, razmislite o razlogu laži i pronađite rješenje. Na primjer, ako dijete pogriješi, razgovarajte o problemu i zajedno pronađite rješenje umjesto da ga kažnjavate.

4. Potaknite ih da priznaju svoje pogreške
Djeca često lažu jer se boje priznati svoje pogreške. Sjajan način poticanja istinoljubivosti je pohvala djeteta da je hrabro i prihvaća svoje pogreške.

5. Budite im uzor
Djeca slijede primjere, pa će, ako primijete da i vi lažete, imitirati vaše ponašanje. Dobar način da ih naučite da ne lažu je da sami budete iskreni.

6. Pomozite im da steknu vještine
Djeca mogu lagati jer im nedostaje samopouzdanja, samopoštovanja ili sposobnosti rješavanja problema. Saznajte što im nedostaje i pomozite im da izgrade te vještine. Na primjer, ako dijete laže o nenapisanoj zadaći, saznajte zašto je nije napisalo i riješite problem umjesto da ga kažnjavate.

7. Važnost istinoljubivosti
Djeca između četiri i pet godina razumiju da laganje nije pozitivno ponašanje. Stoga ih učite na različite načine, primjerice čitanjem knjige o poštenju i navođenjem pozitivnih primjera. To će im pomoći da shvate vrijednost iskrenosti.

8. Pomozite im da shvate posljedice
Tinejdžeri shvaćaju da laganje nije prihvatljivo, ali to čine jer ne razmišljaju o posljedicama svojih postupaka. Moraju shvatiti da laganje dovodi do negativnih posljedica. Na primjer, ako lažu s namjerom da poštede nečije osjećaje, recite im da bi ih to moglo koštati ugleda i povjerenja.

9. Nemojte ih kažnjavati
Kažnjavanje djeteta može povrijediti njegovo dostojanstvo i samopoštovanje. Stoga, čak i ako dijete redovito laže, razgovarajte o problemu ukazujući na činjenice i razloge umjesto da ga kažnjavate ili vrijeđate.

10. Neka se osjete sigurnima
Ponekad djeca mogu lagati o ozbiljnim problemima, kao što je zlostavljanje, ili se upustiti u rizična ponašanja, poput alkoholizma ili narkomanije. Budite svjesni takvih situacija i uvjerite ih da se mogu osloniti na vas. Neka osjete da ćete pronaći rješenje za bilo koji problem koji bi se mogao pojaviti.

11. Budite blagi
Ako dijete laže izmišljajući priče, budite blagi kada im na to ukazujete i ispravljajte ih. Recite im da biste više voljeli pravu priču umjesto izmišljene.

12. Dajte im mogućnost da promijene priču
Ako znate da vaše dijete laže, recite mu da biste cijenili istinu. Dajte mu malo vremena da se odluči i uvjerite ga da ćete razumjeti njegov problem. Ako mu date vremena da to učini, osjećat će se sigurno i potaknut ćete ga na iskrenost.

13. Podsjetite ih da ih volite
Djeca često lažu jer se boje da će njihovo loše ponašanje ili pogreške umanjiti roditeljsku ljubav prema njima. Stoga, razgovarajte s djetetom i potaknite ga da svoje osjećaje podijeli s vama, bez straha da bi to moglo utjecati na vaš odnos.

14. Dajte dodatno vrijeme djeci s ADHD-om
Djeca s ADHD-om su impulzivna i uglavnom daju odgovore bez razmišljanja. Na primjer, kada ih pitate jesu li završili zadaću, mogu odmah reći jesu, čak i ako domaća zadaća nije napisana.

15. Podijelite svoje priče
Djeca mnogo nauče kada im pričate o svojim iskustvima i kako ste se nosili s određenom situacijom. Ispričajte djetetu kako ste ispravili svoju pogrešku umjesto da lažete, što će ga potaknuti da učini isto.

16.Potražite stručnu pomoć
Ako dijete često laže i nijedna od vaših metoda ne pomaže, razmislite o traženju stručne pomoći. Obiteljska terapija pomaže roditeljima da uspostave jače veze s djecom. Osim toga, terapeut će možda moći identificirati temeljni problem koji vi niste primijetili.

Kako kazna utječe na naviku laganja kod djece?

Neki roditelji smatraju da djecu treba kazniti za loše ponašanje; međutim, kazna nije rješenje za laganje.
Oštre kazne, poput tjelesnog kažnjavanja, mogu utjecati na vezu između roditelja i djece, mogu uzrokovati probleme, poput niskog samopoštovanja, anksioznog poremećaja i traume.

Oštre kazne mogu natjerati dijete da još više laže jer misli da bi vas istina još više naljutila.
Kažnjavanje bez davanja prilike djetetu da se opravda uzrokovat će zbunjenost, gubitak povjerenja i razočaranje, što pak može dovesti do pojačanog laganja. Česte kazne izazvaju osjećaj krivnje, negativno utječu na njihovu osobnost i povećavaju njihovu sklonost laganju.

Djeca moraju naučiti važnost iskrenosti, ali nepravedna kazna nikada neće poslati ispravnu poruku. Primijenite učinkovite metode za kontrolu problema. Razgovarajte s djetetom, steknite njegovo povjerenje i pokušajte razumjeti razlog pogrešnog ponašanja. Pomaganje djeci u rješavanju problema i izgradnja životnih vještina, kao što su donošenje odluka i samostalnost, može obogatiti njihov život.