Kazna već neko vrijeme, prema preporukama psihologa, nije dobra metoda odgoja, jer iz nje dijete ne nauči ništa, već jedino dobije demonstraciju moći od strane roditelja. Nekada popularno "sjedenje u kutu“, sada ima puno učinkovitiju alternativu, barem ako je vjerovati mami Maarte Mami, koja je na popularnoj društvenoj mreži TikTok objavila kako izgleda njezin kutak za smirenje.

"Shvatila sam da kazne ne djeluju, pa ni 'stavljanje u kut' na način kako su to radili naši roditelji. Nije mi se činilo djelotvornim da ostavim sina da sjedi sam s tim velikim, zastrašujućim emocijama“, objašnjava ova mama.

Kada pričamo o kaznama zgodno je razlučiti što se sve smatra kaznom:

– udaljavanje djeteta u drugu prostoriju da "razmisli" o svojim postupcima,
– sjedenje u "stolici za kaznu",
– šutnja roditelja i uskraćivanje komunikacije (postavljanje pitanja…),
– ljutnja roditelja (bez objašnjavanja),
– vikanje,
– uskraćivanje utjehe (emotivno distanciranje),
– uvjetovanje (ako odmah ne kreneš, ostavit ću te u parku),
– uskraćivanje ili oduzimanje nečega (nema igračaka do daljnjeg),
– fizičko kažnjavanje…

Ima roditelja koji ovo uopće i ne žele raditi, ali često ne znaju što drugo, nemaju ideju, a strah od gubitka kontrole im cijelu priču dodatno otežava. Paradoksalno je da kontrolu gubimo upravo neadekvatnim pristupom.

Drugi razlog je pretpostavka roditelja da dijete nešto radi namjerno, da je bezobrazno, da radi nešto iz inata, da je neposlušno… i da ga treba "naučiti redu". Nedostatak razumijevanja (da je dijete možda u procesu istraživanja i učenja) i strpljenja, dovodi roditelja u poziciju da primijeni kaznu kako bi što prije prekinuo djetetovo neželjeno ponašanje.

Ako ovo postane model ponašanja, ono što će se svakako javiti kao posljedica ovakvog odnosa je što će dijete, u najvećem broju slučajeva, to i ponoviti iz dva razloga. Prvi - zato što nije razumjelo što je zapravo problem, a drugi - zato što ne zna što drugo umjesto toga može/treba raditi.

Kada do ovoga dođe roditelj se osjeća bespomoćno, jer "eto, na njegovo dijete kazna ne djeluje", i traga za efikasnijom kaznom koja će djetetu "dati bolju lekciju". Tada ulazi u začarani krug, dovodi u pitanje svoje roditeljske sposobnosti, može osjećati nesigurnost, krivnju, pa i strah jer mu postaje jasno da se narušava odnos s djetetom i da je sve manje povjerenja između njih. Više o tomi uči li dijete stvarno iz kazne, pročitajte OVDJE.

Umjesto da, primjerice, sjedi i čeka da "istekne vrijeme“, u kutku za smirenje, kakvog je "dizajnirala" mama Maarte Mami , dijete može na zdrav način regulirati emocije i ponašanje.

"To je super udoban, siguran prostor, mjesto za razmišljanje, centriranje uma, obradu misli i reguliranje svojih emocija. U kutku za smirenje može meditirati, raditi vježbe disanja ili samo sjediti i opustite“, kaže ova mama. Uostalom, pogledajte sami...

@maartemami

Explore alternatives such as this to the traditional "timeout"##mom##mentalhealth##calm##peace##kids##timeout##tiktokpartner##learnontiktok##love

♬ original sound - maartemami

Tekst: D. P.
Fotografija: Profimedia