U Švedskoj se drugačije pristupa odgoju djece. Država svojim pronatalitetnim i obiteljskim politikama potiče roditelje na provođenje više vremena s djecom, na ravnopravnu raspodjelu obaveza i odgovornosti u odgoju djece,subvencionira čuvanje male djece te potiče institucije i same roditelje da djeci omoguće što više vremena provedenog vani i u igri. Sve to u praksi zaista i funkcionira, roditelji su zadovoljniji zbog prava koje imaju, a djeca odrastaju u opuštenijoj atmosferi i u skladu s prirodom. Možda dio njihovih mudrosti možemo i sami primijeniti.

shutterstock_2101076233.jpg
Shutterstock Djeca odrastaju u opuštenijoj atmosferi i u skladu s prirodom

1. SPAVANJE VANI (bez obzira na vremenske prilike). Da u Švedskoj zimi bude jako hladno to svi znamo. To međutim ne sprečava Šveđane da svoju djecu ostavljaju na spavanju vani na svježem zraku i na poprilično niskim temperaturama. Smatraju da djeca tako bolje spavaju i da im svjež zrak godi. I ne samo to, švedski roditelji će otići u kafić na kavu i ostaviti svoje uspavano dijete vani ispred kafića (naravno da ga pritom mogu nadgledati). Zašto to rade bit će vam odmah jasno – zaspe li beba u kolicima, ne možete ju raskopčavati i skidati kako biste je unijeli u kafić - tako ćete je sigurno probuditi.

Što vi možete primijeniti? Ne želite li ipak dijete ostavljati vani, popijte kavu na vanjskoj terasi uz uspavano dijete u kolicima, a ako ste primjerice stigli kući jednostavno prebacite uspavano dijete s kolicima na balkon i ostavite ga da bez uznemiravanja odspava koliko želi.

2. RAVNOMJERNA RASPODJELA RODITELJSKIH DUŽNOSTI. Ovaj savjet će ovisiti o tome kako su partneri organizirali život. U Švedskoj roditelji dobivaju nevjerojatnih 480 dana plaćenog roditeljskog dopusta, a 90 dana od toga su neprenosivi dani samo za očeve. I ne samo to, roditelji dobivaju „bonus za ravnopravnost“ odnosno nešto veći iznos naknade ako podijele to vrijeme na jednake dijelove. Sve te mjere učinkovito dovode do ravnopravnije podjele odgovornosti za odgoj djece.

Što možete vi primijeniti? Možda će ovakva raspodjela odgovornosti biti manje izvediva kod nas, ali uvijek se možete potruditi da briga za obitelj bude podjednako raspodijeljena primjerice kad je riječ o kućanstvu. To znači da nema razloga da mama i kuha večeru, i kupa djecu, i čita priče i uspavljuje djecu.

3. SVAKI DAN VAN NA IGRU. Švedski izraz "Nema lošeg vremena, samo loše odjeće" vjerojatno ste već čuli. Dakle, djeca izlaze svakodnevno van po kiši, snijegu i ledu i taj stav njeguju i u vrtićima i u školama. To čine zato što smatraju da je svježi zrak, igranje u blatu i skakanje po lokvama od vitalne važnosti za djetetov razvoj jer jača imunološki sustav.

Što možete vi primijeniti? Nabavite čizmice, nepromočive kabanice, kišobrane i rukavice, dobro se zabundajte i krenite van.

4. PETAK JE DAN ZA OBITELJ. Šveđani obično petkom imaju tzv. mysigt. To je večer kada se pale svijeće, obitelj se sklupča ispod pokrivača i zajedno gleda film - i jedu se slatkiši. Da, zvuči nevjerojatno, zar ne?

Što možete vi primijeniti? Odredite jedan dan u tjednu samo za vašu obitelj, osmislite aktivnosti i rituale i zatim ga redovito održavajte. Svi ćete uživati i stvarati uspomene za cijeli život.

shutterstock_1454161814.jpg
Shutterstock Roditelji u Švedskoj su ravnomjerno rasporedili brigu o kućanstvu i obitelji

5. VRTIĆ OD MALIH NOGU. Dadilje u Švedskoj gotovo da ne postoje, a većina obitelji odlučuje poslati svoju djecu u vrtić kada navrše godinu dana. Očekuje se da će u jaslicama/vrtiću provoditi većinu svog vremena u igri – što je glavni fokus švedskog predškolskog sustava sve do sedme godine kad započinje školovanje. Vrtiće subvencionira vlada i time potiče odlazak djece u vrtiće.

Što možete vi primijeniti? Prijavite dijete u vrtić u 5. mjesecu iako ono imalo svega nekoliko mjeseci. To je moguće i svakako se raspitajte u željenom vrtiću za proceduru. Tako će dijete vjerojatno čekati mjesto u vrtiću u trenutku kad navrši godinu dana makar to bilo u studenom, siječnju ili ožujku.

6. GOLA DJECA - SRETNA DJECA. Nije neobično ljeti vidjeti kako u Švedskoj djeca trče po parku ili na plaži gola. Potpuno je opušten stav oko te teme, a djeci to pomaže da prihvate svoje tijelo i da im bude ugodno u njemu.

Što možete vi primijeniti? Na bazenima nećete moći skinuti dijete da bude golo, ali nema razloga da ljeti na rijekama ili plažama mala djeca ne budu opuštena i slobodna bez odjeće.

7. MANJE SLOBODNIH AKTIVNOSTI. Nogometni trening, zatim engleski, pa zbor - i tako svaki dan. Zvuči vam poznato?

Što možete vi primijeniti? Radije se ugledajte na švedske roditelje koji djeci ne ispunjavaju slobodno vrijeme aktivnostima već ih puštaju da se igraju i to vani.

shutterstock_48772822.jpg
Shutterstock Djeca u Švedskoj imaju manje izvanškolskih aktivnosti, vrijeme uglavnom provode u igri