U Finskoj, Norveškoj i većini Skandinavskih mjesta, djeca popodnevna spavanja odrađuju u kolicima na svježem zraku i to od najmlađe dobi. Ovdje ne pričamo o spavanju na ugodnim ljetnim i proljetnim temperaturama već o zimskim uvjetima i temperaturi koja često silazi u minus.

Kvalitetniji i bolji san

U ovakvim uvjetima mali Skandinavci ponekad odspavaju i do tri sata, na terasama kafića ili u parkovima.

Ma kako neobična ta praksa zvučala ostatku svijeta, istraživanje provedeno na Sveučilištu Oulu u Finskoj pokazalo je da spavanje u ovim uvjetima omogućuje kvalitetniji i dulji san.

Roditelji subjektivno zaključuju kako ova navika značajno utječe na djetetov imunitet i čini ga otpornijim na najčešće dječje bolesti.

beba spava na otvorenom.jpg
Shutterstock 

Dobra odjeća je ključna

Ostala subjektivna opažanja govore u prilog tome da su djeca koja ovako spavaju sretnija, imaju više energije, bolje spavaju po noći i mogu zaspati u bilo kojem okruženju, ma koliko glasno i osvijetljeno bilo.

I u Hrvatskoj sve više roditelja pokušava primjenjivati skandinavske odgojne metode, a tome pogoduje i sve veći broj dostupnih knjiga na tu temu. Ono što valja imati na umu je da za ovakvu praksu potrebna dobra odjeća u kojoj ćete se i vi i dijete osjećati ugodno boraveći vani na niskim temperaturama.