Samo roditelji mogu zaista prepoznati kad je njihovo dijete spremno za samostalno hodanje do škole. Odluka će ovisiti i o blizini škole, putu kojim dijete ide i o tome ide li sasvim samo ili u društvu prijatelja. Neka su djeca iznimno pažljiva i svjesna okruženja te mogućih opasnosti dok druga djeca lako izgube pažnju i ne sjete se uvijek pogledati na cestu prije prelaska.

Kada je dijete spremno?

Stručnjaci smatraju da su djeca u dobi od 9 do 11 godina spremna za samostalni odlazak u školu, no godine nisu jedini faktor u toj odluci, piše Verywell family.

Ako živite u blizini škole i dijete ne treba više puta prelaziti cestu da bi došlo do škole ili postoji pothodnik pa se cesta može zaobići, djeca već u prvom razredu mogu samostalno u školu. Naravno, ako osjećate da su za to spremna. U manjim je gradovima to uglavnom moguće.

Znakovi koji ukazuju na djetetovu spremnost jesu njegovo općenito snalaženje u prostoru i svjesnost mogućih opasnosti na otvorenom. Djeca koja lako izgube pozornost i često zaborave na pravila u prometu, nisu spremna za ovaj korak. Najbolja je varijanta ona u kojoj dijete s nekoliko školskih prijatelja odlazi u školu.

školarci.jpg
Shutterstock 

Pravila za snalaženje u prometu

Kako biste svog školarca osamostalili za hodanje do škole, naučite ga nekoliko važnih pravila u prometu. Neka uvijek prelazi cestu isključivo na semaforu i zebri, a ne po sredini ceste. Skrenite mu pozornost na to da prilikom prelaska, uvijek pogleda lijevo i desno.

Ako dijete posjeduje mobitel ili pametni sat, upozorite ga da nikada ne gleda u takve uređaje prilikom hodanja do škole već da se fokusira na put. Zajedno pronađite i testirajte najbolju rutu od kuće do škole. Pokušajte zaobići parkirališta i ceste, ako je to moguće.

Obavezno s djetetom razgovarajte o kontaktu s nepoznatim ljudima. Objasnite mu što je primjeren, a što neprimjeren kontakt te da, u slučaju neugodne situacije s nepoznatom odraslom osobom, mora glasno dozivati pomoć te vikati kako to nisu njegovi roditelji, da bih ih netko čuo i na vrijeme reagirao.