Odnos roditelja i učitelja važan je dio djetetova školovanja, a otvorena komunikacija ključ je stvaranje kvalitetnog i sigurnog okruženja u kojem dijete može napredovati. Ipak, neke istine učitelji teško izgovaraju jer strahuju da će se roditelji uvrijediti. Učitelji za BellyBelly pišu o 6 rečenica koje bi poručili svim roditeljima školaraca.

Vaše dijete ne treba stalne pohvale

Pohvale su važna komponenta u odgoju snažne i samopouzdane djece, ali u nekim situacijama pohvale djeci mogu štetiti.
Ako djecu svakodnevno hvalite za sve što naprave, doći će vrijeme kad će se morati suočiti s realnošću u kojoj je netko bolji od njih ili nešto nisu napravili kako treba, najčešće već u školi. Tada će se morati suočiti s tim da nisu uvijek u svemu dobri.

Podržite svoju djecu i hvalite ih kada to zaista zaslužuju, ali ih naučite da će netko biti bolji od njih ponekad i da je to sasvim u redu.

Umjesto da im stalno govorite kako ste ponosni na njih, radije ih učite da budu ponosni na sebe i da odobrenja ne traže u drugima već u sebi.

Ne kritizirajte stalno svoje dijete

Da bi bilo uspješno, dijete ponekad mora riskirati i znati da je u redu izgubiti. Roditelji perfekcionisti često postavljaju previsoku ljestvicu pred svoju djecu, što nije uvijek loše, ali je važno da su ta očekivanja realna.

Djeca trebaju s vremena na vrijeme izlaziti iz svoje zone ugode te isprobavati nove stvari bez da ih se stalno kritizira za neuspjeh. Pogreške su važne jer iz njih učimo.

roditelji uče s djetetom
Shutterstock 

Sve što vam dijete kaže ne mora biti istina

Kad bi učitelji povjerovali u sve što djeca govore o svojoj obitelji, tko zna kakvo bi mišljenje o vama imali. Isto vrijedi i za roditelje. Uvijek postoje dvije strane iste priče, a djeca ponekad priču vole podebljati izmišljenim detaljima kako bi je učinila zanimljivijom ili vole izostaviti važne informacije.

Uvijek poslušajte što vam dijete želi reći i pokušajte saznati više o situaciji, pogotovo ako su djeca uzrujana. Ako vas brine nešto što se dogodilo u školi, razgovarajte o tome s učiteljem. Mogli bi se iznenaditi kad saznate što se zaista dogodilo.

Dijete radi ono što vi radite, a ne ono što govorite

Vi ste, kao roditelj, svom djetetu najveći učitelj života. Promatraju vas od najmlađe dobi i oponašaju vas.
Budite društveno odgovorni, poštujte sebe i druge, ne prekidajte druge dok govore, budite empatični i dobronamjerni kako bi dijete od vas naučilo što je poželjno ponašanje.

Domaća zadaća je za djecu, ne za vas

Svi roditelji žele da su im djeca uspješna, a gledati ih da se s nečim bore, može biti frustrirajuće. Ta je frustracija razlog zašto roditelji često imaju potrebu uskočiti i pomoći djeci sa zadaćom ili projektom za školu.

Učitelji ističu kako je važno da se dijete samo izbori s tom situacijom jer će tako razvijati vještine rješavanja problema kao i graditi strpljenje. Budite podrška djetetu, ohrabrite ga, ali nemojte umjesto njega obavljati zadatke jer mu tako šaljete poruku da je nesposobno.

djevojčica priča s psihologom
Shutterstock 

Vaše je dijete samostalnije no što mislite

Ponekad se čini da je lakše i brže obaviti neke stvari samostalno nego čekati da ih dijete napravi no tako mu oduzimate priliku za učenje vrijednih životnih vještina.

Školarci mogu sami pripremati i pakirati svoje užine, istraživati Internet i knjižnicu za potrebe školskih projekata. Mogu pospremati svoju sobu i pomoći vam s kućanskim poslovima.

Dati svom djetetu priliku za pokazivanje samostalnosti najbolji je kompliment koji mu možete dati jer to pokazuje da vjerujete u njega.