Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kad vas adolescent ne poštuje: Vrijeme je za preslagivanje odnosa!

Mala djeca su mala briga, a velika djeca su velika briga. Tek kada sa svojim djetetom uđete u njegovu pubertetsku fazu razvoja, postat ćete svjesni nekih svojih propusta. No uvijek postoji rješenje

 adolescent

Vaše dijete odrasta, ulazi u adolescenciju, a vi primjećujete određene promjene u njegovu ponašanju. No kada počinjete primjećivati nepoštovanje koje dijete na ulasku u adolescenciju počinje pokazivati prema vama ili bilo kojoj starijoj osobi, vrijeme je za zabrinutost.

Zato ste vi tu, kao roditelj, da sa svojim djetetom prolazite razne uspone i padove. Nije sva krivnja uvijek na djetetu jer ga ponekad ih same okolnosti natjeraju na takvo ponašanje. Što, dakle, učiniti kada vas odraslo dijete ne poštuje?

Što je nepoštovanje?

Jednostavna je definicija nepoštovanja, u teoriji: ponašanje kada se jedna osoba ne odnosi prema drugoj s poštovanjem koje ta druga osoba zaslužuje. Jednostavno rečeno, nepoštovanje se definira kao ponašanje koje je uvredljivo za drugu osobu. Nepoštovanje se definira kao djelovanje u kojem nije uključena obzirnost prema nečijoj osobnosti i potrebama.

Važno je otkriti uzroke nepoštovanja

Ponekad se u odgoju teško nositi s takvim načinom ponašanja. Umjesto da pokušaju dokučiti uzrok takvog ponašanja, roditelji često postaju neprijateljski raspoloženi prema djetetu. Navodimo neke od najčešćih uzroka koji vam mogu pomoći da razumijete ponašanje svoga djeteta.

1. Kućno okruženje

U nekim se slučajevima roditelji ili skrbnici mogu ponašaju na način koji je štetan za djecu, kao što je nenamjeran bijes, svađa sa supružnikom ili drugim ljudima. Čak i ako se ne sjećate takvih situacija, vaše će ih se dijete vjerojatno sjećati jer je to imalo značajan utjecaj na njega. Zbog ovih zbunjujućih okolnosti, možda se prema vama neće odnositi s poštovanjem.

2. Mentalna higijena

Ako vaše dijete nema poštovanja prema vama, možda postoji razlog psihološke prirode. Djeca mogu biti pod stresom zbog novih ili neočekivanih događaja u svakodnevnom životu. Napetost i očaj mogli bi biti uzroci bezobraznog ponašanja.

3. Nedovoljno roditeljskog razumijevanja

Jedan od vodećih razloga zašto adolescent pokazuje nepoštovanje prema drugima jest nedovoljno roditeljske empatije i razumijevanja. Promatrajte svoje postupke i djetetovu reakciju na njih.

4. Događaji iz ranog djetinjstva

Vaše se dijete možda u prošlosti suočilo s nečim što ga muči, što je rezultiralo nepoštovanjem. Odrasli uče promatrajući svoje prijatelje i obitelj. Ako ste skloni eksplodirati ili se ravnodušno ponašati prema drugima, velika je vjerojatnost da će i vaše dijete učiniti isto.

5. Loše društvo

Odrasli lako sklapaju prijateljstva i biraju ljude koje puštaju u svoj život prema već stečenom iskustvu. No adolescenti se žele uklopiti u društvo, a ponekad će ta želja biti toliko jaka da neće procjenjivati vrše li određene osobe na njih pozitivan ili negativan utjecaj. Stoga, pobrinite se da upoznate krug prijatelja svoga djeteta.

6. Pritisak

Vaše dijete može biti izloženo pritisku u školi, svojoj okolini, a ne želi to podijeliti s vama. Zbog prevelikog pritiska, možda je kod njega prisutan strah da neće postići svoje ciljeve. Brige i pritisci s kojima se ne znaju nositi mogu ih učiniti osobama bez poštovanja.

 alkohol i pubertet

7. Zlouporaba opijata

Ovisnost o alkoholu ili opijatima zbog niskog samopouzdanja, prošlih trauma, stresa i razočaranja, može izazvati ravnodušnost. Razgovarajte sa svojim djetetom. Pokušajte saznati što više o njihovim sklonostima i navikama.

Koje su posljedice nepoštovanja drugih?

  • Nepoštovanje u konačnici nanosi štetu prije svega osobi koja ne poštuje i ne prihvaća druge. Osoba s vremenom postaje buntovnija i agresivnija, a to je može stajati karijere i života.
  • Osoba koja ne razumije kako poštovati druge, često na kraju ostaje isključena iz društva jer s takvim ponašanjem nije poželjan sugovornik niti prijatelj.
  • Nepoštovanje drugih otežava komunikaciju i rad u zajednici.
  • Nepoštovanje otežava rad u grupi pa je osoba s manjkom poštovanja prema drugima u timovima često neučinkovita.

Kako se nositi s adolescentskim nepoštovanjem?

Slušajte svoje dijete

Slušajte svoje dijete i pokušajte razumjeti njegove probleme, a da na njih ne reagirate burno. Kako biste poduzeli odgovarajuće mjere za njihovo rješavanje, važno je razumjeti kako vaše dijete razmišlja.

Sve je u obitelji

Ako želite da se vaše dijete lijepo ponaša, važno je da u krugu obitelji nailazi na primjerenu komunikaciju koja će mu biti primjer. Toplo i iskreno obiteljsko okruženje važno je za razvoj djeteta jer ono uči gledajući odrasle. Ako sredina u kojoj se nalazi ima negativnu komunikaciju, i dijete će biti takvo.

Potražite stručnu pomoć

Ako se osjećate bespomoćni i ne vidite napredak, bez obzira na to koliko se trudite, potražite pomoć psihologa. Terapija čini čuda i zasigurno će pomoći vašem djetetu da spozna važnost dobre komunikacije. To bi moglo utjecati na sposobnost razmišljanja i dati mu novu percepciju stvarnosti.

Zajedničko vrijeme

Provoditi vrijeme sa svojim djetetom ponekad može biti najbolje rješenje. To će vam pomoći da razumijete kako dijete razmišlja i doživljava određene situacije, kako se nosi s pritiscima.

Komunicirajte s poštovanjem

Ako želite poštovanje, morate dati poštovanje. To je jednostavno tako! Ako želite da dijete nauči govoriti smireno i s poštovanjem, na takav način morate i vi razgovarati.

Pomozite da spozna vlastitu vrijednost

Pomozite svom djetetu da shvati što ga čini posebnim i vrijednim, koje su njegove prednosti I vještine. Odradite s njima neke kreativne zadatke kako biste saznali više o njihovim interesima i područjima znanja. Pomažući im da shvate svoju vrijednost, učinit će da uviđaju i vašu vrijednost.

Budite strpljivi

Ne očekujte da će rezultati doći preko noći. Potrebno je vrijeme da dijete osvijesti svoje ponašanje, promijeni svoj pristup i moć razmišljanja. Poučavajte ih strpljivo i pomažite im predano. Pohvalite ih nakon svakog koraka kako bi i oni naučili uživati ​​u svojim malim pobjedama.

Ne uspoređujte

Uspoređivanje vašeg djeteta s drugom djecom najgore je što možete učiniti. Svatko ima svoje prednosti i nedostatke. Umjesto uspoređivanja, pomozite svom djetetu da spozna svoje prednosti, svoje vještine i talente.

Pohvalite dijete

Povalite svaki mali uspjeh svoga djeteta, to će im dati osjećaj sigurnosti i uskoro ćete vidjeti pozitivne rezultate. Ne dopustite da se vaše dijete samo sbe omalovažava, nego ga potaknite da bude zadovoljno svojim postignućima.

Dopustite im samostalnost

Kao roditelj, možda ste učinili sve što je u vašoj moći i bili ste djetetu uvjek pri ruci u svakoj prepreci na koju je naišlo. Međutim, dopustite da dijete samo rješava svoje probleme. U protivnom, moglo bi doći do kontra učinka, dijete se može osjetiti ‘ugušeno’, a to u konačnici rezultira manjkom njegova samopouzdanja.

Ispravljajte

Pokušavajte komunicirati s djetetom čak i kada vas ignorira. Ispravljajte njegove pogreške. Zauzmite stav protiv nedoličnog ponašanja i upoznajte ga s posljedicama njegovih postupaka.

U trenutku kada vaše dijete iskaže nepoštovanje, ukažite mu na to. Možda ono ne shvaća da bi mogao postojati drugačiji pristup rješavanju problema. U komunikaciji se trudite biti afirmativni kako bi dijete naučilo gledati osobe i situacije pozitivno.

Razumijevanje je ključno

Morali biste shvatiti da je vaše dijete posebna osoba s vlastitim viđenjem svijeta oko sebe. Obratite pozornost na njegovo gledište i ohrabrite ga u donošenju zaključaka. Naučite ga više o emocijama i načinu na koji se one izražavaju.

Ne donosite odluke umjesto djeteta

Roditelji pokušavaju donositi odluke umjesto svoje djece. No, takvo roditeljsko ponašanje opterećuje dijete. Dakle, pustite svoje dijete da samostalno donosi odluke. Ako ne uspiju u svom procesu, pomozite im.

Tekst: Zvjezdana Bubnjar

Foto: Shutterstock

Najnovije

Najpopularnije