• Nikada,ne grdite dijete zato što se pomokrilo u krevet. Nemojte ga kažnjavati i tjerati da to više ne radi jer ono to ne može kontrolirati. Ionako zbog te situacije osjeća sram, što svakako ne utječe dobro na rješavanje problema i njegovo samopouzdanje.
  • Odaberite pozitivan pristup. Nakon što ste ujutro pronašli mokru plahtu, budite strpljivi, promijenite je i nemojte se ljutiti. Objasnite djetetu da se to događa i drugim mališanima i da vjerujete kako će to nakon nekog vremena proći. Više od toga nemojte komentirati. Pretjerane pokude za mokru plahtu ili pohvale za suhu jednako su loše. Neutralnim stavom, s druge strane, dijete će samo poželjeti potruditi se oko kontrole mokrenja. Vi mu možete pomoći tako da pripazite na neke detalje oko prehrane i na rituale prije spavanja.
  • Ponudite djetetu večeru 3 sata prije spavanja. Nakon toga mu ne nudite voće ili jela koja mogu imati diuretičko djelovanje (med, jabuka, naranča). Ipak, pedijatri danas ne preporučuju totalno izbjegavanje tekućine prije spavanja, odnosno tjeranje djeteta da trpi žeđ. Neka istraživanja pokazala su da se time stanje s noćnim mokrenjem može pogoršati jer vrlo brzo dolazi do prilagodbe mjehura i smanjenja njegova kapaciteta. Mjehur se tako brže napuni i brže šalje signal da se treba isprazniti. Kao rezultat žeđanja dijete još češće mokri, doduše manje količine.
  • Prije spavanja ponudite djetetu da se popiški. Možete mu pomoći stimulirajući ga puštanjem vode u umivaoniku. Možete pokušati i uključiti mokrenje u večernji ritual higijene. Primjerice, nakon pranja zubića, prilikom kojeg se pušta voda, potaknite dijete da se popiški.
  • Obvezno uvedite sustav nagrađivanja “suhih” noći. Primjerice, dogovorite se kako ćete zajedno poći u zoološki vrt ako dva dana zaredom plahta bude suha. Ili neka dijete za svaku suhu noć u tablicu nacrta zvjezdicu, pa kad skupi pet zvjezdica, slijedi nagrada. To će mu biti velik poticaj da pokuša kontrolirati mokrenje noću.
  • Ne budite dijete usred noći kako bi se išlo popiškiti. Nemojte to raditi ni kasno navečer ni rano ujutro. Time djetetu šaljete poruku da vi kontrolirate situaciju i ono se neće samo truditi oko toga. Doduše, time ćete možda izbjeći pokoju mokru plahtu, ali dugoročno nećete riješiti problem.
  • Posebice nemojte pokušati izvesti taj potez tako da se dijete pomokri u polusnu pa da ponovno brzo možete oboje na spavanje. Efekt tog poteza bit će upravo ono što želite izbjeći - vježbanje nesvjesnog mokrenja u snu.
  • Općenito vrijedi: manje dijete nemojte nikada buditi noću, a starije dijete (od pet do šest godina) budite tek ako vas ono to zatraži. Tada ga pokušajte dobro razbuditi kako bi se pomokrilo jer će se na taj način učiti buditi zbog punog mjehura.
  • Djeca se obično pomokre u krevet jer duboko spavaju i njihovo tijelo još nije naučilo probuditi se kad je mjehur pun. No neka se djeca uspijevaju probuditi kada moraju na zahod, ali se ne usude hodati po mraku do njega. Zbog straha se tada jednostavno popiške u krevet. Zato djetetu pokraj kreveta stavite tutu. Ako se jako plaši mraka, ostavite mu upaljeno maleno noćno svjetlo.
  • Djeca se obično toliko izmore igrajući se tijekom dana, da noću imaju vrlo dubok san koji ometa mehanizam buđenja kod potrebe za mokrenjem. Stoga bi mališani koji imaju poteškoće s mokrenjem noću trebali tijekom dana malo odspavati te odmoriti tijelo, koje će zatim noću spavati laganijim snom i lakše se probuditi zbog potrebe za mokrenjem.

Foto: Thinkstock