Odvikavanje od pelena nije šala. Svako je dijete drugačije, tako da ono što odgovara jednima, ne mora odgovarati drugima. O ovoj temi nešto ima reći i astrologija.

Ovan: Neka to bude izazov

Neovisni još od malih nogu, Ovnovi se dosađuju kada ih ubacite u rutinu. Umjesto da odvikavanje od pelena postane jednoličan, pretvorite ga u zabavnu igru koja uključuje izazove. Naučite dijete da samo skine odjeću, koristi toaletni papir i pusti vodu nakon obavljene nužde, a nakon toga ga pohvalite.

Bik: Nagrada je motivacija

Djeca Bikovi vole zarađivati nagrade i poslastice kojima obilježavaju svoja postignuća. Iskoristite njihove omiljene nagrade, kao što su igre, grickalice ili igračke, kako biste ih potaknuli da koriste toalet kao velika djeca. Budite dosljedni i uvijek dajte obećanu nagradu jer oni ne zaboravljaju i vjerojatno će nazadovati ako nagrada ne bude isporučena.

Blizanci: Učinite kupaonicu kutkom za čitanje

dijete na kahlici
Shutterstock 

Pametna djeca Blizanci vole multitasking i mirno će sjediti ako im se čita zanimljiva knjiga ili ako je samo mogu listati dok sjede na tuti. Budući da ovaj znak dobro uči, knjiga za odvikavanje od pelena pokraj kahlice dodatno će ih potaknuti da svoje novo znanje primijene u praksi.

Rak: Treba mu podrška prijatelja

Tihi Rak u početku može biti nervozan zbog korištenja kahlice pa će im veliko ohrabrenje i poticaj biti prijatelj ili stariji brat ili sestra koji sjede pokraj njih ili im čak pokazuju kako se to radi. Budući da se djeca Rakovi žele uklopiti u gomilu, vjerojatnije je da će koristiti kahlicu kada vide da drugi rade isto.

Lav: Napravite grafikon napretka

Lav napreduje u postizanju svojih ciljeva. Čak i dok su djeca, Lavove ništa ne oduševljava toliko kao promatranje vlastita napretka na kalendaru ili grafikonu. Sve što trebate je komad papira i marker ili naljepnice kako biste dokumentirali svaki put kada vaše dijete Lav uspješno koristi toalet. Osjećaj uspješnosti potaknut će ih da nastavi.

Djevica: Privatnost im je važna

Djeca Djevice vole privatnost. Dopustite im da imaju 'svoj' trenutak dok obavljaju nuždu na kahlicu i nemojte ih pritom proučavati. Jedino tako ćete njihov odlazak na toalet učiniti manje stresnim iskustvom. Pobrinite se da ostanete mirni i strpljivi jer malim Djevicama u suprotnome možete samo 'nabiti' pritisak. 

Vaga: Neka oni preuzmu vodstvo

dijete na kahlici
Shutterstock 

Djeca Vage možda će htjeti naučiti se na kahlicu ranije od većine djece, pogotovo ako imaju stariju braću i sestre koji već bez pelena. Važno je da im dopustite samostalnost, a pomažete im samo kada oni to zatraže. Dopustite svom djetetu Vagi da svoju kahlicu smjesti gdje god želi i da vam kaže kada je spremno. Vrlo su svjesni vlastitog tijela i neće im biti teško prepoznati potrebu za odlaskom na toalet.

Škorpion: Pustite opuštajuću glazbu

Plašljiva djeca Škorpioni mogu biti pretjerano zabrinuti oko navikavanja na kahlicu, a uz to će i pokupiti svaku frustraciju svojih roditelja. Stvorite malu oazu tako što ćete kupaonicu učiniti udobnom, s prigušenim svjetlom i tihom glazbom. Ovaj meditativni pristup uvježbavanju odlaska na kahlicu Škorpiona će osloboditi pritiska koji ga zapravo može spriječiti da ostavi pelene.

Strijelac: Neka bude zabavno

Budite sretni ako vaš mali Strijelac uspori dovoljno da može koristiti kahlicu. Uvijek su u pokretu nemaju strpljenja sjesti i obaviti nuždu, nego će radije htjeti da im vi i dalje mijenjate pelene. Sve dok to radite brzo, jer mrze prljave pelene.  Kako biste im zadržali pozornost, vrijeme bez pelena pretvorite u zabavnu igru koja će ih zaokupiti i nasmijati, što će ih potaknuti da nastave s obavljanjem nužde u kahlicu.

Jarac: Nabavite smiješno donje rublje

Djeca Jarci vole da ih se tretira kao veliku djecu. Možete to okrenuti u svoju korist jer ako im odaberete donji veš koji će im se svidjeti, bit će im poticaj to što nose gaćice kao velika djeca. Neka vaše dijete samo odabere motive na donjem vešu. Kako žele biti stariji, učinit će sve da im se ne dogodi nezgoda.  

medo na kahlici
Shutterstock 

Vodenjak: Neka i igračka piški

Djeca Vodenjaci će rado sudjelovati u učenju svoje omiljene lutke ili plišane životinje kako koristiti kahlicu. Rođeni u ovom znaku vole pomagati i osjećat će se 'važno' pokazujući svojim prijateljima kako obavljati nuždu bez pelena, čak i prije nego što sami savladaju tu vještinu. Nakon što uspješno nauče svoje igračke, vjerojatno će biti spremni i sami koristiti kahlicu.

Ribe: Samo pohvale 'pale'

Ribice su osjetljive i mogu se opirati promjenama pa će vam za odvikavanje od pelena trebati puno strpljenja i ohrabrivanja, a morat ćete isprobati razne metode dok jedna ne upali. Podsjećajte se na to da svoju Ribicu često hvalite i nagradite za dobro 'obavljen posao', kako biste joj podigli razinu samopouzdanja. Ako se dogodi nezgoda, nikako nemojte kritizirati dijete, nego ga radije ohrabrite.