Odvikavanje od pelena je proces učenja s milijun pokušaja i pogrešaka. Jedan od izazova u ovome procesu je što učiniti s pelenom kada dođe vrijeme popodnevnog odmora, ili čak, prepoznati kada je vrijeme da skidanje pelene noću.

Odvikavanje od plena i popodnevno spavanje čini se kao da ne mogu zajedno, pogotovo u početku. No evo kako tome doskočiti.

Tijekom učenja na kahlicu želite što manje nervoze, želite da vaše dijete bude odmorno, a to uključuje da redovito spava tijekom dana. No ako popodnevno spavanje bude isprekidano mijenjanjem posteljine i donjeg veša, dobivate samo nervozno i neispavano dijete. 

Popodnevno spavanje bez pelene

Nakon što je dijete nekoliko dana bilo bez pelene tijekom budnoga stanja, naravno, uspješno, objasnite mu da je sada vrijeme da to učini i tijekom popodnevnoga spavanja. Za razgovor o ovoj promjeni, uzmite 3 do 5 dana vremena, kako biste dijete dobro pripremili za novi korak.

beba spava
Shutterstock 

Blizu kreveta ostavite sve potrebno za saniranje nezgode, ako do nje dođe, a prije spavanja, potaknite dijete da obavi nuždu. Također, u blizini kreveta smjestite kahlicu te sat vremena prije spavanja, ograničite unos tekućine.

Kada je vrijeme za ukidanje noćne pelene?

Tek kada dijete svlada lekciju dnevnog spavanja bez pelene, možete razmišljati o tome da će jednom doći vrijeme za ukidanje noćne pelene. Kažemo jednom jer ovisi od djeteta do djeteta; neka djeca su vrlo brzo spremna na taj korak, dok nekoj treba i godina dana od skidanja pelene tijekom dnevnog spavanja da budu spremna za skidanje noćne pelene.

Znak da je dijete spremno za skidanje noćne pelene jest kada se nekoliko noći zaredom (računajte 7 do 10 noći) budi sa suhom pelenom, samo je ujutro skida i ide na toalet.

Ako se nakon prvoga pokušaja dogodi nezgoda, slobodno vratite noćnu pelenu pa pokušajte ponovno za nekoliko tjedana.
Dobro je da naučite dijete da nakon što se ujutro probudi, samo skine pelenu i jutarnju nuždu obavi u toaletu ili na kahlici, a ne u peleni. To je dobar korak za krenuti dalje jer stvara mentalnu vezu između razumijevanja obavljanja nužde i osjeta koji potiču dijete da ode u wc.

Zapravo, na ovaj način postavljate jasan zahtjev da sva mokraća i kakica idu samo u kahlicu. Kada roditelji mijenjaju pelene i donje rublje djeci nakon spavanja, obično šalju mješovitu poruku: 'Ponekad je u redu piškiti [ili] kakiti u gaće, ali ponekad bismo to trebali raditi u toaletu.'