Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KADA DJECA TRAŽE PREVIŠE PAŽNJE: Zašto to rade i trebamo li im je dati?

Autor Sunčica Got

Roditeljima se često govori kako njihova djeca manipuliraju u potrazi za pažnjom, no je li to zaista tako?

 mama i kćer Izvor: Shutterstock

U našoj je prirodi da stremimo povezivanju s drugima kako bismo se razvijali emocionalno, fizički, duhovno te intelektualno, govori popularna Brene Brown. Svatko od nas treba znati da je cijenjen, voljen, viđen i da je vrijedan pažnje pa tako i djeca. To je sasvim prirodno izražavanje potrebe i nema ništa manipulativno u tome, smatra mama Sara s bloga Happiness is here koja objašnjava što napraviti u situacijama kada vas dijete traži pažnju.

Slušajte što vam želi reći

Svako je djetetovo ponašanje način komunikacije. Ono što djeca koja naizgled traže mnogo pažnje komuniciraju je njihova stvarna potreba za povezivanjem. Kad netko pokazuje takvu potrebu onda je važno da ga poslušamo i da mu damo do znanja da nam je stalo.

Zadovoljite njihove potrebe

Ako vaše dijete treba pažnju, dajte mu je. Igrajte se, grlite se, utješite dijete i pokažite mu da vam je važno. Ne možete razmaziti dijete ako mu dajete pažnju i ljubav koja mu je potrebna.

 tata i sin Izvor: Shutterstock

Zaboravite na manipulaciju

Djeca će ponekad pažnju tražiti na loš način i činit će nam se kao da manipuliraju s nama. Možda će nam i bližnji dobaciti takav komentar i predložiti nam da ih ignoriramo.

Ne osvrćite se na takve misli ni komentare jer čak i negativan način traženja pažnje pokazuje djetetovu stvarnu potrebu za povezivanjem.Ponekad djeca pažnju traže na krive načine jer misle da inače njihove potrebe neće biti zadovoljene.

Dajte im ljubav

Redovito svom djetetu pokazujte ljubav i dajte mu pažnju koja mu je potrebna. Prihvatite da su sva djeca drugačija i da neka trebaju puno više pažnje nego druga, a nekima odgovara drugačija vrsta pažnje. Pronađite ono što im najviše odgovara. Pažnja nije nešto u čemu bi se trebali voditi razumom. Ona je stvarna djetetova potreba i nemojte mu je uskraćivati.

Možda će vas zanimati

Najnovije