Jeste li dobar roditelj ili ne, samo će vaše dijete moći potvrditi. Iako često mislimo da su uspješni roditelji oni čija djeca brzo progovore, dobro jedu, izbjegavaju ekrane i imaju zavidan uspjeh u školi, to nije točno. Uspješni su roditelji oni koji stvaraju siguran prostor u kojem dijete može napredovati, piše klinička psihologinja za Parent.com. Riječ je doživotnom odnosu koji ne ovisi o vanjskim rezultatima već počiva na ljubavi, poštovanju i povezanosti.

Dijete s vama dijeli sve emocije

Djetetova sposobnost da pred vama izrazi ljutnju, tugu ili strah znak je da se osjeća sigurno i prihvaćeno. Jedan od znakova većih problema u vezi roditelja i djeteta je situacija u kojoj dijete skriva svoje emocije.
Izbjegavajte stišavati djetetove emocije ili pronalaziti načine da im skrenete misli s tuge ili bijesa. Radije verbalizirajte ono što vidite.
„Vidim da udaraš u taj zid zato što si jako ljut. „ Tako djetetu pokazujete da razumijete njegovu situaciju i da možete podnijeti njegove emocije.  

Dijete vam se povjerava kad ima problem ili je povrijeđeno

Ako dijete u vama pronalazi tješitelja i slušatelja kada se nosi s teškim situacijama, to je znak je da ste stvorili sigurnu luku u koju se uvijek može vratiti i u kojoj će se osjećati podržano.
Slušajte svoje dijete kad vam se povjerava, čak i kad je riječ o malim, naizgled zanemarivim problemima. Tako stvarate prostor za otvorenu komunikaciju i razumijevanje.

Dijeli s vama misli i emocije bez straha od vaše reakcije

Ovo je znak podržavajućeg i otvorenog odnosa. Ponekad roditelji burno reagiraju na djetetove misli koje im se možda ne sviđaju ili koje preispituju njihovo roditeljstvo.
Neki se roditelji djeci čine nedovoljno snažnima da podnesu njihove misli i emocije pa ih radije ne dijele.
Roditelji bi trebali biti djetetov oslonac, a ne obrnuto.

Pažljivo dajete djetetu kritiku

Dobri roditelji izbjegavaju djecu obilježavati izrazima poput zločest, pohlepan ili lijen.
Ako dijete pojede sve kekse prije nego što su drugi stigli uzeti, važno je fokusirati se na njegovo ponašanje.
„Pojeo si sve kekse, a nisi podijelio s drugima. U našoj obitelji se keksi dijele. Što misliš, kako ćeš se iskupiti ostalima?“ 

Potičete dijete da slijedi svoje interese i talente

Dijete čiji roditelji potiču njegove interese i talenta, ima snažan osjećaj postignuća. Taj je osjećaj posebno važan u pubertetu. Prakticiranje ustrajnosti u različitim aktivnostima pomaže djetetu u nošenju s brojim tjelesnim i psihičkim promjenama te prevenira rizično ponašanje.
Važno je oduprijeti se porivu da svoju djecu opterećujemo svojim neostvarenim snovima i očekivanjima jer u tim situacijama mnogo toga često pođe po zlu. Dijete osjeća velik pritisak, kontrolu, a i razočaranje jer ne uspijeva ispuniti roditeljska očekivanja.

shutterstock_223279822.jpg
Shutterstock 

Postavljate zdrave granice

Djeca trebaju granice. One im pomažu da se osjećaju voljeno i vrijedno, čak i ako ponekad imaju problem s njima.

Djeca koja nemaju jasno postavljene granice u obitelji, bilo da je riječ o rutini spavanja, ponašanju prema starijima ili samostalnim izlascima s prijateljima, često se osjećaju izgubljeno. 

Ispravljate svoje greške

Ako pretjerano reagirate na djetetovo ponašanje, važno je da se ispričate. Razgovarajte s djetetom o svojoj reakciji i objasnite mu kako bi ste voljeli da ste reagirali na tu situaciju. Važno je da čuje kako su se u vama stvorile velike emocije koje su vam onemogućile da reagirate kako ste željeli.