Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zašto dijete traži čašu vode prije spavanja? Vjerujte, nije riječ o manipulaciji!

Kada vaše dijete prije spavanja traži da popije čašu vode, to nije izmotavanje niti odugovlačenje, iza toga zahtijeva možda doista stoji tjelesna ili emocionalna potreba

 dijete pije vodu prije spavanja

Tako ste umorni, i vi i vaš klinjo. I jedino što želite je završiti čitanje zadnje priče prije spavanja pa da vaše djetešce otplovi u slatke snove, a vi da se malo opustite uz omiljenu seriju ili film. I tako, dolazi posljednja rečenica u priči, poljubac za laku noć, izlazite iz sobe i zatvarate vrata. I taman mislite da je vrijeme da barem malo odahnete, kad začujete glasić iza vrata: ‘Mama, ja bih vode’.

A vi ste sigurni da se vaše dijete i najelo i napilo prije odlaska na spavanje. Naravno, pitate se je li vaše dijete doista žedno ili je riječ o manipulativnom ponašanju kojim želi odgoditi trenurak spavanja.

U studiji s miševima, koju su nedavno proveli znanstvenici s McGill Sveučilišta u Quebecu, otkriveno je da pijenje vode dva sata prije spavanja pomaže u sprečavanju dehidracije tijekom dužeg spavanja.     To je potaknulo znanstvenike da se zapitaju da li stanice u centru mozga koji kontrolira hidraciju komuniciraju s dijelom mozga koji kontrolira ‘unutarnji sat’ koji potiče miševe na buđenje i spavanje.

Stimulirajući njihov ‘unutarnji sat’ električnim impulsima, znanstvenici su otkrili da postoji molekularni proces koji objašnjava žeđ, a uključuje neuropeptid koji regulira cirkadijalni ritam tako što prije svega reagira na svjetlo i mrak i aktivira neurone za žeđ.

'Iako je ovo istraživanje provedeno na glodavcima, objašnjava zašto često osjećamo žeđ i unosimo tekućine poput vode ili mlijeka prije spavanja', izjavio je autor studije Charles Bourque, profesor neurologije sa Sveučilišta McGill u Québecu za časopisu Nature.

U redu, možda je vaše dijete ipak žedno prije spavanja, ali zašto onda popije samo jedan mali gutljaj umjesto pune čaše koju ste mu donijeli?

Dakle, ponekad vaše dijete doista treba vodu jer je žedno, ali uglavnom mu je potrebna emocionalna utjeha i razumijevanje.

Čaša vode ili mlijeka prije spavanja djetetu znači još malo vremena provedenoga s vama, što znači još koji ekstra zagrljaj ili poljubac, još koja topla riječ.

Vaše dijete želi biti sigurno da može računati na vas bez obzira na to što traži, bezuvjetno.

Djeca žele biti sigurna da nisu sama, prepuštena sebi, ako zatrebaju nešto tijekom noći. Ona moraju znati da, ako vas pozovu, vi ćete se odazvati i pobrinuti za njih.

Dakle, ako ste na rubu strpljenja jer vaše dijete baš svaku večer traži dodatnu čašu vode, imajte na umu da sigurnost koju dobiva kad mu odgovorite na potrebu, uvelike povećava njegovu razinu samopoštovanja, samopouzdanja i produbljuje vaš međusobni odnos.

Ne opterećujte se zbog toga - ovo neće trajati vječno. Gutljaj vode s toplim zagrljajem ili slatkim poljupcem mala je cijena da vas dijete doživi kao pouzdane i odane po svaku cijenu. Stoga, budite mirni, strpljivi, puni ljubavi i sjetite se da će vam jednoga dana nedostajati ova slatka predstava.

Tekst: Sanja Matasić

Foto: Shutterstock

Najnovije