Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KADA POPODNEVNO SPAVANJE DJECI POSTAJE MUČENJE? Količina potrebnog sna ovisi o njihovom uzrastu

Autor Sanja Matasić

Stručnjaci su otkrili kako prepoznati znakove da djetetu više ne treba popodnevno spavanje.

 popodnevni odmor Izvor: Shutterstock

Poslijepodnevno spavanje iznimno je važno za razvoj djeteta, ali količina potrebnog sna ovisi i o dobi djeteta. Uglavnom, većina djece nakon što napuni tri ili četiri godine, više nema potrebu za dnevnim odmorom.

Kada odlazak na popodnevno spavanje postane mučenje i za vas i za dijete, a ono više vremena treba da bi zaspalo nego što ga provede u snu, očito je da je njegova dnevna potreba za snom smanjena i da biste mogli početi uvoditi neke promjene u ritmu dnevnih aktivnosti.

Evo još neki znakova koji upućuju da je vrijeme da preskočite popodnevni drijemež:

Dijete se odupire spavanju

Umjesto normalne rutine, koju je dijete imalo do sada, počinje pružati otpor. Možda će izlaziti iz kreveta i stalno negodovati zbog spavanja.

Dobro je raspoloženo unatoč nespavanju

Kada dijete prestane spavati preko dana, ali je dobro raspoloženo sve do odlaska na večernji počinak. Naravno, imat će uspone i padove, ali većinu vremena bit će dobre volje i puno energije.

Lagana jutra

I bez popodnevnog odmora, dijete dobro spava cijelu noć i obično će se ujutro budi raspoloženo.

Popodnevno spavanje utječe loše na noćni odmor

Ako dijete spava popodne, a teško mu je zapasti navečer, možda je vrijeme za ukidanje dnevnog spavanja. Možda mu treba puno vremena za zaspi ili se ranije budi ujutro.

Razdoblje prilagodbe

Naravno, postoji prijelazno razdoblje od nekoliko mjeseci, možda čak i pola godine, kada će vašem djetetu povremeno trebati dnevno spavanje, ali će uglavnom moći bez njega. Pustite ga da spava ako ima potrebu.

Međutim, ako je dijete starije od šest godina i svaki dan spava, možda je to znak da mu nedostaje san ili da ima poremećaj spavanja, i u tome slučaju razgovarajte s pedijatrom. 

 Kad je dijete spremno da prestane spavati Izvor: Shutterstock

 Potaknite dijete da vrijeme koje je provodilo spavajući odmara, neka lista slikovnicu, sluša glazbu ili crta. To će mu omogućiti da predahne od tjelesne aktivnosti i opusti se.

Ako navečer ranije postaje umorno, potrebno je pomaknuti i vrijeme odlaska na spavanje. Također trebati pratiti spava li dijete dovoljno kako bi se mogao stvoriti novi raspored.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Najpopularnije