Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DIJETE VAS STALNO PREKIDA KAD STE S DRUGIMA? Evo kako ga možete naučiti da pričeka svoj red

Autor Sunčica Got

Neki su roditelji zbog ovoga prestali voditi djecu na kave s prijateljima.

 roditelji i djeca u restoranu.jpg Izvor: Shutterstock

Poznajete li onaj osjećaj kad povedete dijete na kavu s prijateljicom pa ne uspijete izgovoriti dvije rečenice do kraja jer vas dijete neprestano prekida i upada vam u riječ? Mnogi se roditelji suočavaju s ovom frustrirajućom situacijom jer maloj je djeci zaista teško čekati na red, a vaše odrasle teme nisu im nimalo zanimljive. Ne možete očekivati da dijete sjedi mirno na kavi jer ono nije biralo biti s vama i slušati ono o čemu govorite. Ono što možete je učiti djecu kako prekidanje nije dobro i kako čekanjem na red iskazujemo poštovanje drugoj osobi.

Budite primjer ponašanja djetetu

Djeca najčešće prekidaju odrasle razgovore zato što im je dosadno. Ako djecu ne uključite u razgovor, vjerojatno će vas svako toliko prekinuti kako bi se zabavili ili dobili pažnju, piše Very Well family.

Ponekad je djeci teško čekati na red jer su impulzivna i gotovo da ne primjećuju da drugi razgovaraju u trenutku kad im upadaju u riječ. Najbolji način za učenje djece čekanju na svoj red je da im to pokažemo svojim ponašanjem.

Roditelji često imaju tendenciju prekidati dijete ako razgovara sporo ili ako negdje žure. Poklonite strpljenje djetetu kada govori i pričekajte da završi. Ako zaista morate žuriti, prekinite dijete, ispričajte mu i objasnite da ćete ostatak priče rado čuti čim se ukaže prilika.

 mama tješi djevojčicu Izvor: Shutterstock

Učenje strpljenja je proces

Objasnite djetetu da prekidanje može povrijediti druge ljude i da je to nepristojno. Djeca trebaju čuti da je čekanje na red znak poštovanja prema drugoj osoba. Isto tako, objasnite mu da postoje određene iznimke za ovo pravilo. Ako je riječ o hitnoj situaciji, dijete treba na zahod, povraća mu se ili nešto gori, u redu je da vas prekine.

Djetetu ništa ne znači ako mu kažete da mora biti strpljivo i čekati. Mala djeca teško mogu razumjeti što je to prikladno ponašanje u razgovoru i kada je u redu da se i oni uključe. Dogovorite neki znak koji će dijete dati kad mora nešto važno reći, a onda u pauzi od razgovora s drugom osobom, dajte djetetu riječ.

Ako svaki put zaustavite razgovor kad vas dijete prekine, ono će naučiti da je to najbrži način za dobivanje vaše pažnje. Pripazite da ne reagirate uvijek istog trenutka. Kratko recite djetetu da vas prekida i da je to nepristojno. Recite mu da ćete mu odgovoriti za nekoliko minuta.

Ako dijete nastavi prekidati i nakon upozorenja, ignorirajte ga kako bi naučio da ovo nije način za dobivanje pažnje. Kada dijete uspije biti strpljivo i čeka na svoj red, svakako ga pohvalite za trud jer dajući pozitivnu pažnju prihvatljivom ponašanju, potičete usvajanje takvih navika.

Možda će vas zanimati

Najnovije