Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

6 roditeljskih pogrešaka koje štete djetetovoj psihi

Nema savršenih roditelja kao što nema ni savršene djece. To je vrlo važna rečenica kad govorimo o zdravom razvoju psihe naše djece. Stoga pokušajte biti dosljedni, ne kritizirati ih previše, ne prebacivati na njih odgovornost za ...

 roditeljske pogreske

Sve što smo napisali da biste trebali izbjegavati, napisali smo zato što znamo da ih svi roditelji povremeno zgriješe. Ako je povremeno, to je dobro. Svakako je važno da ste pogreške svjesni i da možete stvari popraviti čak i ako su učinjene. Uvijek možete popraviti pogrešku i zato se to uvijek i potrudite napraviti. Bit će to važan, možda i presudan korak u razvoju dobrog odnosa s vašim djetetom.

Izbjegavajte i sljedeće scenarije:

  • Nedosljednost pokreće strahove

Terapeuti su vrlo ujedinjeni u jednom - dosljednost je ključ stabilnog razvoja. Djeca trebaju učiti tako da shvate kako svaka akcija ima posljedicu na koju se mogu osloniti. Kad djeca ponove ponašanje, dobro ili loše, reakcija roditelja treba biti ista. Nedosljednost s druge strane izaziva osjećaje nesigurnosti i straha.

  • Previše kritike

Kritika je važna - sve dok je prikladna. Međutim, kad djecu prečesto kritizirate, izlažete nerazumnim reakcijama ili im držite predavanja, to će imati učinak na njihovo samopoštovanje. Ponekad ih kritiziranje može natjerati da misle kako nisu zaslužili biti sretni ili tretirani s poštovanjem što je vrlo opasno razmišljanje.

  • Vaše raspoloženje nemojte istresati na dijete

Svi smo mi povremeno loše raspoloženi. Međutim, ako bez ikakvog razloga zbog toga napadamo ili ignoriramo djecu, ona neće razumjeti zašto se tako ponašamo prema njima. Ta zbunjenost nagriza samopoštovanje.

  • Ne grdite dijete, već njegovo određeno ponašanje

Fizičko zlostavljanje djeteta je grozno, ali emocionalno zlostavljanje (manipulacija, pasivna agresija, agresija) zaista su iznimno štetne za djecu. Roditelj bi trebao uvijek biti jasan u poruci da ga smeta određeno ružno ponašanje, a ne samo dijete kao osoba. Djeca se uvijek trebaju osjećati voljeno i sigurno bez obzira na svađe.

  • Roditeljske ambicije i očekivanja

Roditeljske ambicije za dijete i očekivanja od njega vrlo opasna. Ako roditelji koriste svoju djecu za ostvarenje vlastitih snova ili žele da njihova djeca budu najbolja, to je uvijek prevelik pritisak na dijete. Kad dijete naraste može se osjećati izmoždeno ili čak imati suicidalne misli ako ne može ispuniti očekivanja roditelja.

  • Zanemarite dijete

Da, ponekad je roditeljski život težak, ponekad ste naprosto obuzeti vlastitim problemima i da ponekad vam djeca zaista idu na živce. Ali zbog toga ih nikada ne biste smjeli zanemariti jer djeca trebaju i zaslužuju našu pažnju. Nikada ne biste smjeli ignorirati svoje dijete iz vlastitih egocentričnih razloga. Čak i ako imate problema, trebate provoditi vrijeme s djetetom. Nemojte se plašiti grešaka u takvom stanju. Nema savršenog roditelja i što god učinili uvijek možete popraviti jer ništa neće uništiti dijete zauvijek. Dakle, svaka je greška (osim zloupotrebe bilo koje vrste) bolja od izbjegavanja djeteta. Čak i ako nemate snage za ništa drugo, uvijek možete dijete staviti na krilo i zagrliti ga.

Tekst: I.Š.

Foto: Profimedia

Najnovije