Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Poštovanje prema drugima: Lekcija koja se uči od malih nogu

Što dijete treba znati o poštovanju i kako ga naučiti da ga iskazuje?

Roditelji često pred djecu postavljaju poprilično velika očekivanja, ne razmišljajući pritom kolike su djetetove mogućnosti. Djeca su vrlo jednostavna. Ako nešto žele, oni će to zatražiti. Ako to ne dobiju bit će ljuti ili će plakati. Sve izvan toga je vaš zadatak kako dijete naučiti ponašati se u novim okolnostima s kojima se susreće.

Djeci vrtićke dobi vrlo je važno ohrabrenje u učenju novih stvari. Ako podignete ton ili ne objasnite djetetu na lijep način vrlo vjerojatno se biti potpuno obeshrabreno, pa nećete moći očekivati rezultate kakve bi željeli. Djeca su sada doista spužve koje će upiti sve što im kažete, stoga se potrudite reći im prave stvari.

Što dijete treba znati o poštovanju?

Pokazivanje poštovanja – Naučite dijete kada i kako treba ljudima iskazivati poštovanje. Slušanje je najlakša lekcija s kojom treba započeti. Budite primjer svom djetetu, pažljivo ga slušajte dok vam priča, gledajte mu u oči i povremeno klimajte glavom u znak odobravanja. Dijete će tako znati da ste zainteresirani. Dobre manire također su znak poštivanja ljudi oko sebe. Naučite dijete čarobne riječi „molim“, „hvala“, „izvoli“ i „oprosti“. Budite uljudni i pristojni u komunikaciji s ljudima unutar i izvan vašeg doma. Dijete će većinu toga naučiti upravo iz kopiranja vašeg ponašanja.

Obećanja treba ispuniti – Ako ste djetetu nešto obećali sa sigurnošću, morate to ispuniti, iako vam se čini da ste se prenaglili s obećanjem. Drugi put ćete pažljivije birati riječi. Roditelji koji krše obećanja, koliko god ona mala bila, loš su uzor djeci i uz takve roditelje i djeca najčešće krše svoja obećanja.

Pohvalite ponašanje u kojem dijete pokazuje poštovanje – Spontane situacije u kojima se vaše dijete dokaže kao vrlo pristojno, potrebno je pohvaliti. Dijete će tako znati da je dobro postupilo i zapamtit će to ponašanje koje će ponavljati. Bitno je i kako ćete dijete pohvaliti. Pohvala poput „Danas si bio dobar/ dobra!“ djetetu neće previše značiti. Ali pohvaliti dijete zbog konkretne reakcije, kao na primjer „Danas si bio jako pristojan kada si mi zahvalio za sok.“ dat će djetetu do znanja da su njegovu napori vrijedni i da ih netko primjećuje i poštuje.

Testiranje granica – Svako dijete prije ili kasnije testira granice vaše popustljivosti. To je njima prva taktika kojom se služe kako bi otkrili što je prihvatljivo ponašanje, a što nije. Postavite granice zajedno s partnerom. Ako dijete dobiva različite informacije s dvije strane teže će ih prihvatiti. Naravno, roditelj također vole testirati granice. Nemojte pretjerivati u uvođenju stege jer dijete treba ostati dijete. Ne očekujte da će naučiti komunicirati i ponašati se kao odrastao čovjek.

Uvedite pravilo „pet minuta“ – Djeca neke usvojiti sve vaše lekcije bez pogovora, suza, svađa i ljutnje. Ponekad će trebati vremena. Prije nego planete na djetetovo loše ponašanje, stavite se u njegov položaj. Razumljivo je da dijete ne želi na spavanje kada mu vi to kažete ako ste se samo minutu prije toga veselo igrali. Zašto bi dijete htjelo spavati kada su mu igračke pred očima? U ovakvim situacijama pravilo „pet minuta“ spašava stvar. Dajte djetetu pet minuta da završi s igrom i tada mora na spavanje.

Razgovarajte samo kada ste smireni– Nikada ne pokušavajte uvoditi disciplinu i učiti dijete novim stvarima kada ste umorni, razdražljivi ili ljuti. Odgodite takve stvari za kasnije kada se smirite.

Tekst: www.index.hr/mame

Foto: Profimedia

Najnovije