Strpljenje je velika vrlina, ali roditelji znaju da djeci treba dugo vremena da je usvoje. Učenje djece strpljenju neće vam samo olakšati posjet dućanu ili čekanje u redu već će ih naučiti dobrobitima odgođenog zadovoljstva koji će im služiti u budućem poslu i odnosima. Svaki put u danu kad osjetite da ste premoreni od pokušaja učenja djece strpljivosti, sjetite se da je riječ o iznimno važnoj životnoj vještini koja će im dugo služiti.


Budite im primjer

Teško je biti strpljiv kad nisi sasvim siguran što to znači i zato je važno da djetetu date primjer strpljivosti u određenim situacijama. Ako se dijete dugo oblači prije izlaska, usputno komentirajte kako je to u redu, da ćete pričekati i biti strpljivi dok ne završi. Djeca će slijediti vaš primjer.

Potaknite kreativnost

Djeci je koncept vremena prilično apstraktan, ali ono štih možete naučiti je koncept odgođenog zadovoljstva. Ako zajedno pečete tortu i trebate čekati da se ispeče i ohladi prije ukrašavanja, povedite razgovor o tome kako ćete je ukrasiti, što ćete sve koristiti.

Ako djecu uključite u proces razmišljanja o onome što slijedi, brže će im proći vrijeme, a imat će ideju i za sljedeći put kad budu trebali nešto čekati. Izbjegavajte mobitele i laptope u ovim situacijama i potaknite dijete da bude u sadašnjem trenutku.

mama i dijete razgovaraju
Shutterstock 

Objasnite im što će se događati

Još samo malo ili još samo minutu dva su potpuno nerazumljiva pojma djetetu kojemu se minuta može činiti kao vječnost. Radije mu objasnite kojim će se redoslijedom stvari događati, prije nego što dođe na red ono što čeka.

Budite iskreni

Roditelji često djeci obećavaju da će neku njihovu želju ispuniti u bliskoj budućnosti, nekad, možda jedan dan i slično. Tako im daju nadu da će to zaista i napraviti, a često ne ispune obećanje.

Ovakvim ponašanjem u djeci stvarate nepovjerenje jer s vremenom počinju shvaćati da ono što ste rekli, nije istina. Isto vrijedi i za laganje o tome da će nešto biti brzo, a znate da neće. Budite iskreni i djetetu dajte sve informacije koje imate o situaciji, piše Junior Magazine.