Vrlo je važno da roditelji počnu djecu učiti strpljenju od malih nogu. Nestrpljivo i nerazumijevanje često mogu izazvati pomalo neugodne situacije, pa je potrebno naučiti dijete da kontrolirati svoju impulzivnost.

Potaknite dijete na čekanje. Kada se dijete igra ili nešto silno želi uvijek je dobro potaknuti ga da malo čeka. Kako dijete dobiva pojam u strpljenju, tako postupno produžite čekanje. Djetetu će isprva osjećaj biti vrlo ružan, često može završiti i suzama, ali već nakon nekoliko puta postajat će sve svjesnije svog strpljenja.

Neka dijete izrazi emocije koje osjeća kada je primorano čekati. Djeca često ne znaju izraziti svoju frustraciju osim suzama, pa će ovako ujedno naučiti kako se kvalitetnije izražavati.

Pohvalite dijete zbog njegovog strpljenja. Umjesto da djetetu kažete da mora čekati, pristupite mu tako da se poistovjećujete s njime, u smislu "Znam da je teško pričekati, ali ti radiš odličan posao kada si tako strpljiv. Ponosna sam na tebe!"

Sudjelujte s djetetom u aktivnostima koje potiču razvoj strpljenja. Potaknite dijete da radi stvari koje ne nude izravna rješenja već je potrebno razmišljanje i strpljenje da se dođe do cilja. Neka gadgete zamijene križaljke i zagonetke ili slaganje maketa, a kod djevojčica sadnja cvijeća.

Tekst preuzet s: www.index.hr/mame

Foto: Profimedia