Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

‘TI SI JEDAN KAKAVAC!’ Zašto se todleri nazivaju pogrdnim imenima i kako se odnositi prema tome?

Autor Sunčica Got

Nije neobično da se dvogodišnjaci i trogodišnjaci nazivaju svakakvim imenima.

 djeca se svađaju Izvor: Shutterstock

Kad se vaš mališan krene družiti s drugom djecom, moguće je da će se u nekom trenutku on i njegovi prijatelji početi ‘častiti’ ružnim imenima, a u tom će periodu većina imena imati veze s kakicom, prdecima i temama koje su im, radi skidanja s pelena, jako bliske.

Normalna razvojna faza

Djeca su do četvrte godine zaokupljena svojim zahodskim navikama, smiješno im je sve što ima veze sa stražnjicama i velikom nuždom, a korištenjem izmišljenih imena koja se vezuju uz ove teme, smanjuju nelagodu koji zbog njih osjećaju, tvrde autorice roditeljskog priručnika Što očekivati u drugoj i trećoj godini.

U svađi s prijateljima, u ovoj će dobi neka djeca početi koristiti pogrdne nazive i to vas ne bi trebalo previše zabrinjavati, ali nikako ih nemojte podržavati smijanjem i hrabrenjem.

Kad dijete vama ili nekome drugome uputi takve riječi, objasnite mu da to nije lijepo i da riječi mogu boljeti drugu osobu kao i udarac. Naučite ih da, u trenucima ljutnje, jasno iskažu svoju ljutnju rečenicom ‘ljutiš me’, a ne pogrdnim imenima.

 dijete na kahlici Izvor: Shutterstock

Dajte mu alternativu

Uvijek im dajte dobar primjer svojom komunikacijom s drugima. Kada vas partner ili netko drugi naljuti, suzdržite se od pogrdnih komentara i jasno recite što vas smeta.

Ipak, uzmite u obzir da u većini slučajeva djeca ovakve izraze ne koriste iz ljutnje već iz zabave. Kad primijetite da se o tome radi, recite djeci da ode u svoju sobu te izgovori riječ koja ga zabavlja koliko god puta želi, ali da nije u redu drugima govoriti riječi koje ih mogu povrijediti.

Možete mu predložiti i neke druge riječi, koje su jednako smiješne, ali manje uvredljive. Kad dijete bude starije, moći ćete mu objasniti koje riječi ne bi trebao govoriti drugima, ali u ovoj je dobi njegova samokontrola još uvijek jako niska i ne može u svakom trenutku paziti što će reći.

Možda će vas zanimati

Najnovije