Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

VOLI LI VAŠ TODLER NAREĐIVATI? Možda vas oponaša, a evo što možete učiniti u tim situacijama

Autor Jelena Pervan

Ovo je uobičajena pojava kod dvogodišnjaka i trogodišnjaka koja ne znači da će dijete postati tiranin kad odraste.

 dijete se ljuti Izvor: Shutterstock

Naređivanje je samo jedan izraz djetetove egocentričnosti, budući da sebe u toj dobi smatra najvažnijom osobom na svijetu. Takvo dijete želi da se stvari odvijaju na njegov način i prirodno je da želi malo kontrole u svom životu koji je potpuno pod kontrolom drugih.
Kako bude odrastalo, dijete će shvaćati da se svijet ne okreće oko njega i što bude imalo više kontrole nad stvarima, ponašanje će se ublažiti.

Dijete možda vapi za vašom pažnjom

Osvijestite kako se ponašate prema djetetu jer ako vi njemu stalno naređujete, nemojte se čuditi što čini isto, savjetuju autorice vodiča Što očekivati u drugoj i trećoj godini. Djeca nas često preslikavaju. Ovo je ponašanje ponekad vapaj za istinskom pažnjom. Reagirajte kad vas dijete nešto traži, posvetite mu se i budite što je moguće više prisutni kad ste zajedno. Ako ne možete odmah reagirati, uvijek objasnite zašto je to tako i recite kad ćete točno moći, a onda se toga i držite.

Dajte djetetu malo kontrole u obliku jednostavnih odabira tijekom dana. To će mu dati osjećaj da ima nadzor nad svojim okruženjem pa neće pokušavati u potpunosti uzimati kontrolu i tražiti je naređivanjem.

 djevojčica ima tantrum Izvor: Shutterstock

Ne činite umjesto djeteta ono što može samo

Kada dijete od vas zatraži da napravite umjesto njega nešto što može napraviti samostalno, nemojte to napraviti. Objasnite mu da mnogo toga činite za njega, ali da neke stvari može samo i da nema potrebe da vi to činite umjesto njega.

Potaknite djetetovo samopouzdanje i kad obavi nešto samostalno, pohvalite ga za trud. Prihvatite da želja da dijete bude glavno možda nije dio njegova karaktera već razvojne faze, a čak i ako je, potrudite se da tu potrebu usmjerite u pozitivnom smjeru.

Možda će vas zanimati

Najnovije