Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NAGLA PROMJENA PONAŠANJA: Zašto se vaš todler odjednom ponaša kao beba?

Autor Sunčica Got

Roditeljima todlera nije strano da oni odjednom ponovno žele biti bebe.

 djevojčica s dudom.jpg Izvor: Shutterstock

Dvogodišnjaci i trogodišnjaci mijenjaju se velikom brzinom i njihov je razvojni put fascinantan. Ponekad je za njih to zastrašujuće te iscrpljujuće pa ne čudi da u određenim periodima opet požele biti nesamostalne bebe. Takva su ponašanja sasvim uobičajena i ne trebaju vas plašiti.


Očekujete li previše od svog todlera?

Djetetu se u ovoj dobi počinje razvijati sjećanje pa je moguće da se prisjeća nekih dijelova ranijeg djetinjstva u kojem je dobivalo puno pažnje. Djeca se, također, vole pretvarati da su djeca jer im je to zabavno tvrdi psihologinja Susanne Ayers Denham za Baby Center.

Postoji mogućnost da dijete ovako reagira na neku veću promjenu u rutini ili životu. Ako je nedavno u obitelj stigla prinova, dijete je krenulo u vrtić, preselili ste se ili imate problema u odnosu s partnerom, regres u ponašanju može biti način nošenja sa situacijom. Ako je to slučaj, pružite djetetu još više nježnosti i pažnje.

Pretvarajući se da je opet beba, vaš vam todler možda želi reći da previše očekujete od njega i da još nije spreman biti veliko dijete. U takvim će situacijama dijete često opet posegnuti za bočicom ili dudom varalicom, a možda će tražiti i da ga hranite.

Ako se to dogodi, nemojte mu govoriti kako je takvo ponašanje samo za bebe. Ponekad mu dozvolite da napravi nešto što želi, a pažnju uvijek pridajite situacijama u kojima se ponašao u skladu s godinama i tada ga pohvalite za trud.

 dijete se ljuti Izvor: Shutterstock

Dijete možda samo želi više vaše pažnje

Ako se regresija vašeg djeteta očitava isključivo u tome da treba nešto više pažnje, želi vam biti blizu i više se maziti, priuštite mu to jer možda vaše dijete samo treba malo više vremena s vama.

Vjerojatno će najveći izazov predstavljati nošenje s ovakvim ponašanjem pred drugima. Ako vas dijete zatraži bočicu ili dudu pred bakom i djedom koji misle da je ono prestaro za to, objasnite im da svi ponekad trebamo pauzu od odraslosti i da je u redu da se dijete trenutno tako ponaša, tvrdi Sussane.

Možda će vas zanimati

Najnovije