Ne možemo od dvogodišnjeg djeteta očekivati da će redovito sudjelovati u kućanskim poslovima, ali povremena pomoć u kući dat će mu osjećaj ispunjenosti, a to će biti i njegov prvi susret s odgovornošću. Djeca u ovoj dobi vole imitirati roditelje pa iskoristite to razdoblje za postavljanje navika koje će mu u budućnosti služiti.

Jednostavni zadaci za stvaranje navike

Za početak djetetu možete dati neke jednostavne zadatke kao što je sakupljanje igračaka nakon igre ili brisanje prašine s njemu dostupnih mjesta. Dijete u ovoj dobi može staviti prljavo rublje u mašinu, pomoći roditeljima odvojiti šareno od bijelog rublja pa ga izvući iz mašine nakon što se opere.

U kuhinji može samostalno ili uz vašu pomoć pospremati nelomljive predmete kao što su ubrusi, kutije s pahuljicama ili tjesteninom. Uz vašu pomoć može postavljati stol s nelomljivim priborom i kuhinjskom krpom ili spužvicom prebrisati stol nakon jela.

Koje sve kućanske poslove može raditi dvogodišnjak
Shutterstock 

Uključite djecu u pripremu hrane

Dijete će vjerojatno najveći interes pokazati za sudjelovanje u pripremi jela. Postavite ga na stabilan stolac u kuhinju i neka pere voće ili povrće. Može samostalno trgati salatu rukama i stavljati je u posudu.

Ponudite mu da čisti grašak, otkida cvjetove brokule ili cvjetače i rukom oblikuje kuglice od mesa ili tijesto za kekse. Ako dijete radi sa sirovim mesom, morate ga upozoriti da ruke ne smije stavljati usta, a obavezno je pranje ruku prije i poslije svakog zadatka s hranom.

Djeca će rado obavljati jednostavna zaduženja ako primijete da ih svi članovi obitelji ravnopravno obavljaju i da je to dio vaše obiteljske rutine. Svojim primjerom djetetu pokažite da takve obveze nisu naporne već mala rutina koja svima pomaže da se osjećaju ugodnije u vlastitom domu.