Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

'Dijete zuri u mene i kad sam na WC-u. Uf, zar roditelj ne može imati baš nimalo privatnosti?'

Neobično je, neugodno, pa čak i čudno. No, vjerovali ili ne, vašem je 2-godišnjaku ili 3-godišnjaku vrlo zanimljivo gledati vas kako ‘obavljate’ veliku nuždu

 mama i dijete na wc-u

Djeci su roditelji kao celebrityji. Slijede ih u stopu, kopiraju mimiku, gestikulaciju, ponašanje, žele biti poput mame i tate. Iako je to slatko i neodoljivo, postoji mjesto na kojem svatko imati malo privatnosti, a to je zahod i kupaonica.

Jedno je dopustiti im da vas prate u kupaonicu dok se umivate, perete zube, čak i tuširate, jer mnoge mame to čine, jednostavno jer ne žele da im klinac ili klinka vrište iz sobe ili se ozlijede koristeći trenutak kada nisu u vašoj blizini. No posve je drugo kada pokušavate obaviti ‘kakanje’, a dvogodišnjak stoji ispred vas i pomno promatra što radite.

Jedan od razloga ove invazije na vaš privatni prostor je čista znatiželja. Todleri žele saznati što više o svijetu koji ih okružuje, a to uključuje funkcije ljudskoa tijela. Njima je ono čudno, novo i fascinantno, a kada obavljate toalet, žele zauzeti prvo sjedalo u publici. Na taj način razumijevaju da njihovo tijelo funkcionira kao vaše i da oni ‘kakaju’ i ‘piške’ jednako kao mama i tata.

Drugo je objašnjenje da se na taj način dijete želi povezati s roditeljem. U dobi od dvije godine način na koji se djeca povezuju sa svojim roditeljima je želja da budu isti kao oni. Promatrajući roditelje, oni pokušavaju shvatiti kako funkcioniraju te ih žele oponašati.

Roditeljima osjećaj da je to ‘uvrnuto’, dolazi prije svega iz osjećaja srama koji ih obuzima ako bilo tko promatra intimne radnje na WC-u. I u redu je ako se tako osjećate sve dok taj osjećaj srama ne pokazujete malim promatračima.

Nikako nemojte dopustiti da se vaše dijete osjeća krivo ili da osjeća sram jer se nalazi tamo gdje bi I trebalo biti - u stavu promatranja i proučavanja onoga što vi činite.

Ako želite barem malo zadržati svoju privatnost i ne želite da vam dijete do 5. godine ‘viri’ u wc-školjku:

Skrenite djetetu pozornost s ‘glavnog’ događaja: Možete djetetu pjevati ili mu pričati, ili sa sobom u toilet ponesite različite igračke kako bi se ono zabavilo nečim drugim dok vi obavljate svoju nuždu.

Objasnite što se događa: Kada nešto prestane biti tajnovito, najčešće prestane biti i zanimljivo. Jednom kada zadovoljite dječju znatiželju, objasnivši što se točno događa dok sjedite na školjci, više im nećete biti zanimljivi.

Iskoristite djetetovo zanimanje u svoju korist: our child’s interest to your advantage: Zašto ne biste počeli s odvikavanjem od pelena dok vas dijete promatra što radite na wc-u. Nikad nije prerano započeti razgovor na tu temu. Postavite tutu ispred wc školjke pa dok vi sjedite, neka I vaše dijete sjedi.

Postavite granice: Na vama je da odredite gdje ćete postaviti granice. No, naravno, na potpuno neosuđujući način objasnite djetetu koncepte kao što je privatnost na toaletu, kupaonici, ali I na drugim mjestima.

S vremenom svi postavljaju granice. Na vama je, kao roditelju, da prepoznate trenutak u kojem vaše dijete postaje osjetljivo na vašu golotinju ili, obrnuto, kada postane osjetljivo zbog svoje golotinje.

Za što god se odlučili, sjetite se da je ovo samo faza i da vaše dijete neće zauvijek biti fascinirano vašim izmetom. Obećavamo.

Tekst: Sanja Matasić

Foto: Shutterstock

Najnovije