Zapravo, na Montessori treninguuče da bebe ne bi trebale koristiti dudu. Duda se koristiti kako bi se dijete smirilo, a ono zapravo pokušava izraziti svoje potrebe. Umjesto dude, pokušajte ljuljati bebu, držati je i tješiti, ako je uznemirena.  

Uza sve to, neki roditelji ipak odlučuju koristiti dude. Možda vaša beba voli puno sisati. Možda se osjećate sputano što je beba neprestano na dojci ili ste možda morali na put pa su ukućani počeli dudu koristiti za utjehu.

Stoga, ne postoji Montessori pristup za rješavanje dude. No ako vaše dijete vaše dijete koristi dudu, možete je se riješiti na Montessori način: na način koji poštuje vaše dijete, čini to s ljubavlju, što također ne znači da će duda na čaroban način nestati iz života vašeg djeteta. 

Kako se riješiti dude prema Montessori načelima odgoja?

Ne postoji odgovor kada se riješiti dude. Što je se prije riješite, to će vam biti lakše, jer beba neće toliko ovisiti o njoj.

Do druge godine, dijete se može poprilično vezati za dudu i može je čak početi doživljavati kao dio sebe. Prvo je koristi samo za spavanje, ali se to katkad protegne i na čitav dan. Dakle, idealno bi bilo da se riješite dude u prvih 12 ili 18 mjeseci njezina korištenja.

Korak 1: Ako vaše dijete tijekom dana koristi dudu radi utjehe, dobro je početi je ograničavati samo na vrijeme spavanja.

1. Kada se dijete probudi, stavite dudu u kutiju na visokoj polici. To će pomoći i vama i djetetu da je izbjegnete koristiti preko dana.
2. Ako je zatraži, možete reći da se duda koristi samo za spavanje. Umjesto toga, mazite dijete kako bi se opustilo.
3. Primijetite li da dijete traži svoju dudu i da je uznemireno, umjesto dude, ponudite alternativu - mekanu igračku ili knjigu koju će čvrsto zagrliti.

Korak 2: Maknite sve dude iz kuće. Djetetu će trebati dodatno maženje nekoliko dana ili tjedan dana. Dajte mu alternativu koja će mu pomoći da se smiri.

1. Neki ljudi poklanjaju dude obiteljima s novom bebom: 'Dajmo svoje dude bebi Janu. Sada ih on treba.'
2. Neki naprave rupu na vrhu dude tako da više ne izgleda lijepo. Tada možete objasniti da se pokvarila i baciti je u smeće!

Koje su alternativne aktivnosti da se dijete opusti?

Sisanje dude je privlačno jer pomaže djetetu da opusti živčani sustav. Isprobajte ove aktivnosti senzorne integracije u različita vremena tijekom dana:

sisanje jogurta kroz slamku
Shutterstock 

1. Sisanje jogurta kroz slamku
2. Dajte djetetu mekanu igračku
4. Korištenje bočice sa slamkom
5. Puhanje vode kroz slamku kako bi se napravili mjehurići
6. Trljanje ručnikom nakon kupanja
7. Čvrti zagrljaj
8. Polako i čvrsto trljanje leđa

Izdržite! Bit će teško, ali jednostavno morate prebroditi krizu. Zapamtite, prvi dani su najteži. Nadamo se da će vam ovi savjeti pomoći da se riješite dude. Opraštanje od dude značit će da je dijete spremno za nove stvari.
Sretno!