Djeca i tantrumi. Ne možete imati jedno bez drugog. Budući da mala djeca kroz tantrumeprocesuiraju osjećaje, možete očekivati da će vaše dijete vikati i plakati kako bi prenijelo ono što osjeća. Emocije poput ljutnje, tuge, uzbuđenja i zbunjenosti, mogu izazvati napade bijesa.

Postoji Montessori način rješavanja tantruma i kod kuće i u javnosti. Evo nekoliko savjeta kako se lakše nositi s ovom, za roditelje, ne baš tako dobrodošlom pojavom.

Što su tantrumi i zašto se događaju?

Tehnička definicija tantruma je 'nesputano izražavanje frustracije djeteta'. Tantrumi mogu uključivati ponašanje poput udaranja glavom o zid, zadržavanja daha, vrištanja, mlataranja rukama i nogama i valjanja po podu.

Iako se napadi bijesa mogu dogoditi i kod starije djece, pa čak i kod nekih odraslih osoba, najčešći su između 18 mjeseci i 3. godine života, u fazi razvoja kada djeca žele preuzeti kontrolu. Roditelji se moraju nositi s izljevima bijesa koji mogu početi neočekivano i iz raznih razloga.

Rješavanje tantruma kod kuće

Kad tantrum krene kod kuće, možete samo čekati da prođe. Glavna taktika je pustiti dijete da ispolji svoje osjećaje i pokazati mu da takve emocije nisu ni neobične niti zastrašujuće. Zbog njegova mentalnog i emocionalnog zdravlja, važno je pokazati djetetu da je sasvim u redu što se tako osjeća.

1. Budite strpljivi i prisutn
Dok dijete proživljava tantrum, sjednite s njim na pod. Nemojte odmah pokušavati razgovarati niti ga dodirivati. Samo ga promatrajte. Dajte mu do znanja da ste uz njega. Ako ga prebrzo dodirnete, riskirate da će još snažnije reagirati i neće vas moći čuti od svojih burnih emocija. Nemojte pokušavati rano prekinuti tantrum. Samo gledajte i ostanite mirni. Pobrinite se da se dijete osjeća sigurno.

2. Nikada nemojte žuriti prekinuti izljev bijesa
Kao što smo spomenuli, važno je pustiti da tantrum sam prođe, ma koliko god to izgledalo nezgodno. Ako dijete ne uspije izbaciti sve emocije, najvjerojatnije će se dogoditi novi napad bijesa.
Znači, budite što mirniji, čak i ako ste u stisci s vremenom. Tantrum će proći.

3. Poštujte osjećaje
Uskoro ćete vidjeti da se napad bijesa smanjuje. Suze se suše, a vaše dijete je izbacilo negativnu energiju. U ovom trenutku možete pokazati da ste ga spremni utješiti zagrljajem i ljuljuškanjem u krilu.
Kad se dijete smiriti i priljubi uz vas, vrijeme je da razgovarate o tome što se dogodilo. Kao roditelj koji koristi Montessori metode, znat ćete da je analiziranje ključno. Objasnite zašto je došlo do bijesa i recite nešto poput: 'Bio si ljut kad sam ti rekla da skloniš svoje igračke.' Možda ćeš se ponovno rasplakati, i to je sasvim u redu.
Važno je da objasnite djetetu što osjeća i da shvati što se dogodilo.

tantrum u javnosti
Shutterstock 

Rješavanje tantruma u javnosti

Idealno bi bilo da se svi napadi bijesa događaju kod kuće, gdje vi ili vaš supružnik ili starije dijete možete biti s bijesnim djetetom dok oluja ne prođe. Međutim, to vjerojatno neće uvijek biti slučaj. Suočavanje s bijesom u javnosti može biti neugodno, pogotovo kada svi zure u vas i vaše dijete.

1. Procijenite što se događa
Čim krene tantrum, prestanite s time što radite i procijenite situaciju. Je li tantrum tek počeo? Možete li djetetu odvratiti pozornost? Možete li ga odvesti negdje na sigurno? Udahnite, smirite se i smislite sljedeći korak. Upamtite: svom djetetu morate biti uzor, stoga nemojte histerizirati. Nemojte ignorirati dijete ni ljutiti se na njega.

2. Pronađite sigurno mjesto
Ako se tantrum ne može odmah obuzdati, pronađite neko skrivenije mjesto, kao što je parkiralište ili toalet, gdje možete sjesti. Čak i ako ste ljuti, nemojte to pokazivati. Nemojte reći djetetu da se grozno ponaša ili da vam kvari dan. To će samo pojačati uznemirenost.
Umjesto toga, recite mu da idete negdje gdje možete zajedno sjesti i opustiti se.

3. Koristite skretanje pozornosti
Iako se ne preporučuje odvraćanje djeteta od njegova tantruma dok ste kod kuće, ponekad nećete imati tu mogućnost u javnosti. Ako je izljev bijesa u ranoj fazi, možda ćete moći preusmjeriti pažnju vašeg mališana na nešto drugo. Na primjer, ako se napad tantruma uhvatio dijete u trgovini, možete ga zamoliti da vam pomogne pronaći nešto s police ili odabrati sastojke za večeru.
Dajući im osjećaj kontrole, mogli biste privremeno obuzdati njihove emocije. No, imajte na umu da, budući da je izljev bijesa prerano zaustavljen, može se pojaviti kasnije.

Montessori strategije za prevenciju tantruma

Napadi bijesa su prirodni izljev emocija i zato im se trebate prilagoditi kad god možete. Ipak, postoje neki načini na koje možete spriječiti njihovu pojavu.

Priprema je ključna. Ako znate da trebate obaviti nešto što bi moglo prestimulirati dijete, ponesite neki predmet koji će mu odvratiti pažnju, poput slikovnice ili omiljene igračke.
Shvatite dječje osjećaje. Pitajte kako možete pomoći. Ako vam se čini da vaše dijete ima poteškoća s nečim, ponudite mu pomoć. Možda neće prihvatiti, ali i to je u redu.
Važna je rutina. Kada dijete zna što može očekivati tijekom dana, bit će spremno i u kontroli.

Djetinjstvo je puno svakakvih emocija. Djeca žele naučiti kako se izražavati ili biti neovisna, ali s tim dolazi i frustracija. Tada se dogodi bijes. Kao roditelj, morate biti prisutni da im pokažete da su emocije valjane i da su u redu. Ostanite mirni, koristite ove savjete i bijes će proći.