Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BRZA POMOĆ ZA RODITELJE: Sedam načina da vas tantrumi vašeg djeteta ne dovedu do ludila

Jeste li se zapitali pa zašto je moje dijete tako pristojno kada je negdje drugdje, a sa mnom se ponaša kao 'nenormalno', ima svakakve ispade, svako malo upada u tantrum...

 djevojčica ima tantrum Izvor: Shutterstock

Kako je roditelju koji je svakodnevno izložen tantrumima svoga djeteta i kojega ovakvi ispadi bijesa dovode u stanje blage panike i teške nelagode, pogotovo ako su u blizini nepoznate osobe ili ako se, recimo, nalazite na javnome mjestu.

Djeca su stručnjaci u prepoznavanju osjećaja svojih roditelja pa ako ste napeti i zabrinuti, to samo njihovom ispadu daje dodatnu voltažu. Svojom nesigurnošću, ljutnjom, tjeskobom šaljete im poruku da su njihovi snažni osjećaji previše za vas i da se ne nosite dobro s njima, što im, naravno, nije baš utješno.

Jedini način da pomognete djetetu, a time i sebi jest da ostanete smireni. Čak i ako vrište toliko glasno da vas ne mogu čuti, čak i ako leže licem na podu i ne mogu vas vidjeti, osjećaju vašu smirujuću prisutnost. Stoga, radi zdravlja vašeg razuma, kao i radi smirivanja vašeg djeteta,  isplati se pronaći način da ostanete mirni tijekom tantrumskih ispada.

 dijete s tantrumom Izvor: Shutterstock

Evo nekoliko strategija koje stvarno pomažu.

1. Ne budite pod pritiskom da morate 'ugasiti' vatru!

Oslobodite se osjećaja da odmah morate smiriti tantrum. Vaš posao nije zaustavljati djetetov bijes jer mala djeca  tako izražavaju svoje jake emocije.

Ne poikazujte da vam je nelagodno ili da ste u panici. Mnogo toga možete kontrolirati u životu malog djeteta, ali emocije nisu jedna od njih. Ne možete stvari 'popravljati' dok se dijete baca po podu. Možete biti uz njega, ponuditi razumijevanje i empatiju, šutke mu poslati poruku da su njegovi osjećaji u redu i da se mora naučiti nositi s njima. Znajte da je to dovoljno.

2. Ne požurujte smirivanje situacije

Pokušaj smirivanja situacije na brzinu samo pogoršava situaciju. Unatoč tome što se ponekad čini, mala djeca nisu namjerno bijesna. U njima se stvaraju osjećaji sve dok se ne oslobode.

Kad dođe tantrum, djeca moraju znati da u nama imaju podršku i znati da su sigurna, da  mogu slobodno izraziti ono što osjećaju. Požurivanje ili pokušaj odvraćanja pažnje je kontraproduktivno. Pokazuje da njihove osjećaje ne smatrate važnima, što ih samo dodatno uzrujava.

3. Prihvatite tantrum

Kad vidite da vaše dijete gubi kontrolu, savija svoja mala leđa ili ispušta prvi vrisak bijesa, duboko udahnite, šutke reagirajte i pokušajte prihvatiti da se to događa. Tantrumi mogu biti emocionalno iscrpljujući, kako za našu djecu, tako i za nas, ali mogu pomoći da ih pokušamo prihvatiti i promatrati kao vrijeme provedeno za emocionalno povezivanje sa svojim djetetom.

 mama grli dijete Izvor: Shutterstock

Da, postoji razlog zašto djeca prema nama usmjeravaju svoje najveće ispade bijesa – zato što nam vjeruju. Osjećaju se dovoljno sigurno da s nama podijele svoje osjećaje, ma kakvi oni bili –  čak i one strašne i neugodne.

4. Štedite riječi

Pokušaj razgovora s vrištećim mališanom može svakoga izludjeti. To nije vrijeme za davanje lekcija, pregovaranje ili obrazlaganje. Dijete koje vrišti ne može vas čuti zato što nije u racionalnom stanju. Kad se dijete smiri (a vjerujte mi da će na kraju i uspjeti), možete razgovarati o situaciji koja je rezultirala bijesom.

5. Upamtite, bijes u djece je zdrav i normalan

Kad izađete i vidite drugu mamu kako mirno kupuje sa svoje troje anđeoske djece, dok pokušavate vratiti svoje jedno vrišteće natrag u kolica, lako je pomisliti: Što mi je? Zašto to ne mogu ? Ako se osjećate ovako, samo ponovite: 'ispadi bijesa su normalni i zdravi'. Svi imamo savršene, mirne trenutke s djecom, ali imamo i glasne, i to je u redu.

 tantrum u dućanu Izvor: Shutterstock

Tantrumi nisu zabavni, ali pokušajte se prisjetiti da su uistinu zdravi za malu djecu i ne znače da ste loš roditelj.

6. Odmaknite dijete iz situacije

Ako vaše dijete ima ispade u javnosti, zaista je teško ostati smiren. Čak i ako ste prihvatili tantrum kao normalnu stvar i znate da ga ne morate zaustaviti, nitko ne voli da ga ljudi osuđuju. Stoga, uzmite dijete i maknite ga fizički iz prostora (na primjer, ako se tantrum događa u dućanu).

7. Uživajte u maženjima

Nakon što je ispad bijesa prošao, mnoga djeca traže osjećaj povezanosti i možda će se htjeti zagrliti ili sjediti u krilu. Djetinjstvo je svima teško, a tantrumi igraju veliku ulogu u tome. Upravljanje bijesom je dvosmjerna ulica.

Možda će vas zanimati

Najnovije