Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dijete bi se s vama igralo, a vama se ne da... Imate pravo biti umorne!

Svatko od nas ima bolje i lošije dane pa tako i mame. Neke im je dane lakše sudjelovati u igri s djecom, a neke teže. Kako si pomoći?

 umorna mama

Budimo iskreni, igre autićima i lutkama nisu nešto što se mamama uvijek sviđa, pogotovo kad su umorne i imaju posla preko glave. Stručnjaci kažu: imate pravo biti umorni i dati to djetetu do znanja. A evo i nekoliko savjeta kako biti zaigrana mama i kada vam nije do igre.

Odaberite aktivnosti u kojima ćete se i vi zabaviti Vaš bi se mališan uvijek igrao istih igara, nikada mu to ne postane dosadno. Za razliku od njega, vi biste, s vremena na vrijeme, rado isprobali neku novu aktivnost. I to je sasvim u redu. Kad se igraju s djecom, mame bi trebale odabrati aktivnost u kojoj će i one uživati, a ne samo djeca, kažu stručnjaci.

'Kad mi je sin rekao da ne znam igrati njegovu omiljenu igru, i da se tata igra bolje od mene, shvatila sam da zapravo ne volim tu igru i da se s njim igram preko volje', iskreno je priznala jedna mama.

Prema Healthy Happy Impactful, kada se mame sile na neku aktivnost, djeca osjećaju njihovu lošu energiju, na maminu licu vide da nije sretna, pa ni oni ne uživaju u igri.

Ne morate se forsirati. Kad vam dijete predloži igru, koja se vama ne sviđa, smislite aktivnost u kojoj ćete oboje uživati.

Budite iskreni

'Ne volim provoditi sate na podu igrajući se automobilima i vlakovima ili loviti po kući izmišljena čudovišta', ispričala je jedna mama za portal Playful Notes. A kada je shvatila da zbog toga u igri s njom ne uživa ni njezino dijete, odlučila je s njim biti iskrena.

'Porazgovarala sam sa sinom i objasnila mu da neke igre meni nisu zabavne na isti način kao njemu. Objasnila sam mu da to nema nikakve veze s njim i da volim provoditi s njim vrijeme, no rado bih pokušala igrati i neke druge igre. Rekla sam mu da se igranje vlakovima meni ne sviđa na isti način kao što on ne voli jesti brokulu', rekla je i dodala kako je njezin sin nakon tog razgovora shvatio da ljudi ne moraju imati iste sklonosti.

'Iako sam se bojala da ću, budem li iskrena povrijediti njegove osjećaje, bio je zadovoljan mojim objašnjenjima. Čak je predložio da napravimo popis igara koje možemo igrati zajedno umjesto da se stalno igramo autićima i vlakovima', ispričala je.

Neka igre budu jednostavne

Ključ uspješne igre je zajedničko provođenje kvalitetnog vremena. Čitava tajna je u tome da pronađete aktivnosti u kojima ćete uživati i vi i vaše dijete. Tako će dijete dobiti poruku da vrijeme koje provodite s njim i vama i njemu znači radost i bolje vas povezuje!

Kako bi pronašle nove zanimljive igre, mnoge mame okreću se internetu, na kojem ima puno prijedloga, no neki su toliko zahtjevni da ih bacaju u očaj.

Ako niste mama koja zna izraditi savršene božićne ukrase, neka vas to ne frustrira. Ima toliko drugih aktivnosti kroz koje se možete zabaviti sa svojim djetetom. Djeci ne trebaju komplicirani projekti, ona trebaju naše vrijeme i pažnju. Nećete pogriješiti i ako izmislite vlastite igre koje ne zahtijevaju puno priprema.

Ne zaboravite: igre služe tome da kroz igru izgradite odnos sa svojim djetetom. Prema Get Mom Balanced, ulaganje u odnos s djecom dok su mala doći će na naplatu kad odrastu. Djeca se neće sjećati kojih su se igara igrala i kako. Sjećat će se da ste proveli vrijeme s njima i da ste se zabavljali. To su stvari od kojih su stvorena sjećanja.

I za kraj, najvažnije je da se opustite. Igranje ne koristi samo vašem djetetu nego i vama. Dok se igrate, barem ćete na neko vrijeme zaboraviti na poslove koji vas čekaju i osloboditi se stresa.

Dakle, zapamtite:

  • Budite otvoreni i iskreni prema svom djetetu, jasno mu dajte do znanja u kojim igrama uživate, a koje ne volite.
  • Nema potrebe da isprobavate komplicirane ideje koje vas frustriraju. Neka igre budu jednostavne, najvažnije je vrijeme koje provedete sa svojim djetetom.
  • Napravite popis igara koje volite i vi i vaše dijete i uključite ih u svoj dnevni raspored.

Tekst: Ivana Kalogjera

Foto: Shutterstock

Najnovije

Najpopularnije