Malena djeca u jednome su trenutku neovisna, a u sljedećem vam neće dopustiti da dobijete trenutak nasamo za rješavanje nekog svoga posla. Kao roditelji, znate da ponekad dobro i za vas i za dijete da se malo samo zabavi. Vještine neovisnosti kod vašeg djeteta daju mu mnoge prednosti koje će mu trebati kasnije u životu.

Naravno, dodana vrijednost je što se i mama ili tata mogu malo odmoriti. Sve ovo zvuči super, ali kako naučiti dijete da se samostalno igra? Kako potaknuti dijete, koje se ne želi odvojiti od svoga roditelja, da se samostalno igra? Započnite malim koracima pa postupno povećavajte vrijeme samostalne igre. Evo, nekih ideja.

Postavite prave igračke

Jedan od prvih koraka je postaviti prostor ili 'scenu' za igru. Istraživanja su pokazala da 'pasivne' igračke najbolje potiču djecu da preuzmu aktivniju ulogu tijekom igranja. Ponudite djetetu blokove, lutke, kuhinjske setove za igru i druge igračke bez glazbe, svjetla i drugih stimulacija. Prave vrste igračaka omogućavaju vašem djetetu da iskoristi svoju kreativnost i uključi se u kreiranje akcije.

Igračke za poticanje kreativnosti

Uz njih djeca mogu koristiti svoju maštu za izgradnju ili stvaranje onoga o čemu maštaju. Potrepštine koje možete nabaviti uključuju boju, pijesak, vrpce, stolić ili pribor za crtanje. Jednostavno postavite igračke na stol i pustite dijete da se igra kako god želi.

bebe i crtanje

Rotirajte igračke

Sljedeći put kada dobijete nove igračke, ili čak dok čistite igračke s poda, neke od njih radije sakrijte. Za nekoliko mjeseci ih ponovno izvadite, a djetetu će to biti lijepo iznenađenje. Ono je već zaboravilo na igračku koju ste 'sakrili', a rotacija igračaka pružit će mu priliku da se ponovno razveseli.

Dajte mu prostora za rast

Kao roditelji ponekad smo previše skloni usmjeravati dijete. Međutim, djeci je potrebno vrijeme i prostor da otkriju vlastitu moć i identitet. Mala djeca, osobito, sposobna su biti aktivni učenici i napredovati kada dobiju priliku izvršiti svoju slobodnu volju i neovisnost. Vrijeme samostalnog igranja siguran je način da djetetu pružite priliku za napredak. Postavite vrijeme za neovisnu igru i ubacite ga u svoju dnevnu ili tjednu rutinu. Vjerujte, to je dobro za vas i dijete.

Možete ostati u istome prostoru!

Neka djeca vole – i trebaju – osjećati se sigurno i znati gdje se u svakom trenutku nalazi njihov roditelj. Kada započinjete uvoditi rutinu samostalnog igranja, možete sjediti blizu djeteta i raditi nešto svoje. To pojačava osjećaj da ste uvijek tu za njega i da ga podržavate. Dok se dijete igra,  vi možete čitati knjigu, raditi u kuhinji dok se igraju za stolom ili na podu.

Stvaranje sigurnog prostora

Roditelji teško mogu ostaviti malenu djecu u sobi bez nadzora. Međutim, jedna od prednosti poticanja neovisne igre je što možete otići i učiniti nešto što trebate u drugoj prostoriji dok se vaše dijete igra samo, jer, naravno, ostajete dovoljno blizu kako biste ga čuli. Pobrinite se da prostor u kojem se dijete igra bude potpuno siguran kako biste dobili vremena da napravite što trebate, a da ne brinete za njegovu sigurnost. Provjerite ima li potencijalnih opasnosti od gušenja, električnih utičnica ili oštrih predmeta.

Pustite da djetetu bude dosadno!

Posve je legitimno da vašem djetetu bude dosadno, dapače, stručnjaci smatraju da dosada može dijete potaknuti na aktivnost, ako roditelj odustane od zadatka da ga zabavlja. I to je možda najteži dio za mamu i tatu. Dopustite djetetu da prebrodi dosadu jer mu tako jačate samopouzdanje. Naime, dok dijete istražuje načine na koje se samo može zabaviti, dobiva kontrolu nad svojim kognitivnim i emotivnim procesima.

Održavajte bliskost s djetetom

Iako je vrijeme samostalne igre važno za djetetov razvoj, važno je i vrijeme koje provodite s njim, a u kojem ste mu posvećeni u potpunosti. Dakle,djetetu posvetite 30 do 40 minuta dnevno nepodijeljene pažnje, kako biste zadovoljili njegovu potrebu za vašom blizinom.

Tekst: Zvjezdana Bubnjar

Foto: shutterstock