Svi smo to ponovili milijun puta: 'Reci mi to riječima!' Postoji nešto magično kada okolnosti i događaje opišemo riječima. Odjednom smo sposobni označiti stvari,a to pomaže mozgu procijeniti i pohraniti informacije, stvarajući mentalne slike za svijet oko nas.

Maloj djeci ovo označavanje i imenovanje mijenja život. Podučavanje mališana korištenju riječi i razumijevanju njezina značenja potrajat će neko vrijeme, ali kada savladaju ovu vještinu, imat ćete doiste moćne komunikacijske alate.

Što znači riječ 'zdravo'?
Ova je riječ neophodna na mnogo načina. Kada djeca počnu neprestano tražiti grickalice, ovo je riječ koju trebaju znati. Djeca bi od najranije dobi trebala početi shvaćati što je zdravo, a što nije, kako bi kasnije mogla donositi dobre odluke. Također, kada morate reći 'ne', to će im pomoći da shvate vaš razlog.

Što znači riječ 'privatnost'?
'Kad smo sina počeli učiti vršiti nuždu u kahlicu, imao je poteškoća s publikom u zahodu. Naučila sam ga kako tražiti privatnost i ovo je za njega bila sjajna riječ. Sada kada se oblačim ili koristim kupaonicu i ne želim publiku, sve što moram učiniti je tražiti privatnost i on točno razumije što to znači. Naučite ovu riječ rano i često je koristite!', objašnjava blogerica Deidra Romero.

Što su 'intimni dijelovi tijela'?
Nikad nije prerano s djecom započeti razgovore o primjerenom dodiru. Iako mislite da to ne mogu razumjeti, ipak biste im trebali reći što je u redu, a što nije. Označavanje područja kao 'osobna' ili 'intimna' ili bilo koju riječ koju odaberete, vrlo je važno za djecu, kako bi mogla razlučiti primjeren od neprimjerenog dodira. Također, riječ daje djeci izvrstan alat za komunikaciju s vama ako će ikad imati pitanja ili nedoumice o svojoj intimnosti.

Što znači kad roditelji kažu 'Vrijeme je za odmor'?
Treba li ovome stvarno objašnjenje? Ponekad se mama i tata samo trebaju ODMORITI! To ne znači drijemati, ali znači biti tih i miran. 'Moj je sin imao 3 godine kada sam prvi put spomenula ovu riječ i shvatila sam da sam ga trebala naučiti njezio značenje puno ranije. U njegovim mislima se ili spavalo ili igralo, nije bilo između. Sada je shvatio i shvaća da ne tražim drijemanje već samo malo odmora', priča svoje iskustvo Deidra.

Što znači 'Vrijeme je za igru u svojoj sobi'?
'Fraza je za samostalnu igru, koja je za malene jako zastrašujuća! Ovo sam naučila na teži način. Tek kada sam bila trudna sa svojim drugim djetetom, počela sam izgovarati rečenicu: 'Hej, zašto se ne odeš igrati sam?' No ovo je bilo pogrešno reći 3-godišnjaku. Umjesto toga, naučila sam od prijatelja odrediti 'vrijeme za igru u sobi' svaki dan', savjet je blogerice Deidre. Najbolje je kada se počne rano, ali nikad nije kasno. U početku neka bude kratko i postupno produžavajte vrijeme za samostalnu igru.

Što znači 'Budi nježan/a'?
Mala djeca jednostavno ne razumiju riječ nježnost. Nju treba često ponavljati! Pronađite načine da svoju djecu privolite da vježbaju nježnost. Možete im pokazati kako nježno pomaziti mačku ili psića ili dodirnuti nešto lomljivo.

Što znači riječ 'lomljivo'?
Mališani i predškolci očito ne razumiju zašto ne mogu sve držati i dodirivati. 'Kada sam svom sinu počela objašnjavati koncept lomljivosti, vidjela sam da me ne razumije. Bila je to moćna riječ koju smo naučili i često je koristim kada idemo u kupovinu ili u posjet prijateljima. 

Što znači 'Oprosti, ali ne može!'?
'Opet, voljela bih da mogu preuzeti zasluge za ovo, ali to je fraza koju je moja prijateljica naučila svoga sina. Kada bi se drugo dijete ponijelo neprijateljski prema njezinu sinu, gurnulo ga ili uzelo igračku, naučila ga je da pogleda dijete i kaže: 'Oprosti, ali ne može!' Mnogo je srdačnije i pristojnije od vikanja 'NE! Prestani!' Najvažnije je što djeci daje osjećaj kontrole nad situacijom', tvrdi ova mama dvoje djece.

Što znači 'Smrzni se!'?
'Koliko ste puta povikali 'Stani, dosta je! Prestani!' dok vaše dijete trči 10 metara ispred vas? Postoji jedna čarobna riječ koju možete upotrijebiti da ih zaustavite. Otkrila sam da je igranje igre koja se zove 'smrzni se' mog sina naučila da stane. Igrali bismo se, trčali okolo i plesali, a onda bih ja rekla riječ i morali bismo se zamrznuti u pozi. To smo često prakticirali kada smo bili vani. On ima 4 godine i još uvijek koristim ovu učinkovitu riječ', objašnjava Deidra.

Naučiti da razumije koncept osobnog prostora!
'Nisam shvaćala važnost ovoga, niti koliko je teško podučavati dijete, sve dok nisam dobila drugo dijete. Kad sam pokušavala dojiti kćer, moj sin bi se popeo na mene, tražeći pažnju. Brzo sam shvatila potrebu da ga naučim koncept osobnog prostora. Voljela bih da sam ga ranije naučila ovaj termin, ali bolje je ikad nego nikad', priča Deidra svoje iskustvo.