Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

I bez ijedne igračke u kući, vašoj bebi ne bi bilo dosadno!

Vaša beba gleda svijet zainteresirano i svaki predmet za nju je potencijalna igračka. Zato štedite novac za važnije stvari, a za igračke zavirite u kuhinjske ladice

 beba u kuhinji

Kada za djecu u dobi do godinu i pol birate igračke, vodite se pravilima – sigurnost i jednostavnost. Jednostavno, dovoljno je da im ponudite različite predmete koji su na dodir drugačiji i koji proizvode različite zanimljive zvukove. Naravno, nije problem imati i plišane igračkice i zvečke za dječji uzrast, ali puno toga možete napraviti i sami pomoću limenih kutijica ili bočica u koje ćete umetnuti rižu, grah, vodu, obojenu vodu, važno da je bude dobro poklopljeno i da beba ne može lako otvoriti ili se ozlijediti. Kod igračaka koje dobijete na dar pripazite na ceritifikatu da ne sadrže kemikalije, oštre rubove i da nisu presitne jer će beba prvo svaki predmet staviti u usta.

Kuhinja kao pravi ‘wanderland’

U kuhinji ćete sigurno naći razne predmete kao što su manje kuhače, veće žlice, plastične posude s poklopcima, razne manje cjediljke, plastične čaše, lončići i zdjelice… Na primjer, bit će im zanimljive i trakice za ukrašavanje poklona, posebno ako se njima zavežu neki drugi predmeti koji se onda mogu vući za njih.

Što to odrasli rade ili užitak čišćenja (samo u najmlađem uzrastu)

Imitacija predmeta koje koriste odrasli, ali u mini-izdanju bit će zanimljiva djeci dugi niz mjeseci jer će htjeti brisati krpicama i metlicama, kuhati vam juhice i pripremati ručak, a za sve to mogu poslužiti neke manje čašice i plastični tanjurići, ne morate odmah odjuriti u kupovinu mini izdanja kuhinje sa svim pripadajućim umanjenim uređajima.

Nemojte se iznenaditi tom fasciniranošću da pokušaju raditi sve što i vi, jer neke stvari toliko ponavljamo iz dana u dan da ih nismo svjesni, a dijete ih tek pokušava savladati. Pustite ga da isprobava i osjeća se korisno i sličnije vama. Taj ponos na njihovu licu kad nešto ‘počiste’, nema cijenu!

Bojice i netoksične pastele i papir neka posluže kao umjetničko platno za malog umjetnika koji tek otkriva što ti razni predmeti rade i čemu služe. I nemojte se čuditi kad im djeca pronađu neku netipičnu primjenu jer nisu ograničena i rado će sama osmisliti što čemu služi po nekoj njihovoj logici.

 beba se igra toaletnim papirom

Žrtvujte ponekad role papira i ubrusa da se djeca nauživaju razvlačenja i trganja, samo pazite da njime ne zatrpaju zahodsku školjku imitirajući vas kako ga koristite. Drvene igračke su zgodne jer su od prirodnog materijala, no pripazite da nisu suviše oštre. Igračke koje se mogu negdje provlačiti i slagati jedna u drugu, ili na drugu, svakako će pobuditi zanimanje i poneku frustraciju kad ideja ne uspije iz prve pa dijete ne može sve ubaciti u predviđeni otvor. Sve je to škola!

Dopustite ženskoj bebi da dođe u doticaj s tzv. muškim igračkama i obrnutno. Nemojte ih ograničavati spolom, isto vrijedi ne samo za igračke već i za boje u koje ih odijevate… Neka budu okruženi raznolikošću materijala, boja, oblika, tekstura, topline/hladnoće i ne zaboravite igre u kadi jer s vodom je nekako sve dodatno zanimljivije. Prskanje, pretakanje, puhanje balončića i hvatanje istih put su do prave male ekstaze za dijete koje se ne može načuditi čega sve ima na ovom svijetu. A vama će sam pogled na njihovo ozareno lice pomoći da se sjetite kako život može biti jednostavan i zabavan ako ga samo pogledate barem na tren očima vašeg djeteta.

Igra u prirodi

Nevjerojatno je koliko novih informacija može dijete dobiti boraveći na otvorenom, okruženo prirodom, drvećem, lišćem, travom, životinjama, plodovima koji padaju s drveća. Dajte mu dovoljno vremena u da uživa u tim radostima bez žurbe, bez upozorenja o prljanju, lako ćete dijete okupati kad se vratite kući.

Odjenite dijete primjereno za igru i pustite da samostalno istražuje na podu, kad je toplije, neka bude što više boso, a i sami mu se pridružite na podu. Veselite se skupa lokvicama, blatu, kamenčićima, lišću, žirevima i grančicama i imajte strpljenja. Sve to velik je ulog za djetetov razvoj i učenje o životu i nikada kasnije možda neće imati mogućnosti toliko uživati u svim tim jednostavnim prirodnim stvarima koje nas okružuju.

Tekst: sanja matasić

Foto: Shutterstock

Najnovije

Najpopularnije