Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PRVI PUT KOD PEDIJATRA: Kako se pripremiti i što možete doznati o svojoj bebi?

U rodilištu je vaše dijete već pregledano, a rečeno vam je da se javite kod pedijatra za mjesec dana. Evo što vas očekuje na prvom pregledu s bebom.

 pedijatrijski pregled Izvor: Shutterstock

Tek mjesec dana nakon izlaska iz rodilišta, ako je sve u redu, trebali biste posjetiti pedijatra i odvesti dijete na prvi pregled. Vjerojatno do tada vaša beba već ima neki ritam spavanja i hranjenja, a vi svakim danom uočavate napredak.

Prvim pregledom kod pedijatra započinju preventivni programi praćenja rasta i razvoja djeteta koji uključuju sistematske preglede, cijepljenja i savjete o njezi i prehrani djeteta.

Što ponijeti sa sobom?

Nakon što ste izašli iz rodilišta, dobili ste kompletnu medicinsku dokumentaciju vezanu uz vaš porod, tijek poroda i zdravstvenoga stanja novorođenčeta. Ponesite je sa sobom. Također, pedijatar će vas pitati sve o tijeku vaše trudnoće, ali i o eventualnim bolestima u obitelji te dosadašnjem zdravstvenom stanju, prehrani bebe te ritmu hranjenja i spavanja.

Prvo, pedijatar će započeti opservacijom ponašanja djeteta pri dolasku, potom skidate dijete, a liječnik ga pregledava po sustavima te čini procjenu somatskoga i neurološkoga statusa.

Procjena somatskoga statusa

Ovaj tip pregleda utvrđuje opće stanje djeteta, a liječnik pregledava kožu, glavu, usnu šupljinu, slušalicama provjerava rad srca, pluća, palpacijom provjerava abdomen te utvrđuje pokretljivost vrata, kukova i drugih zglobova te zarastanje pupka.

 kod pedijatra Izvor: Shutterstock

Naravno, radi usporedbe rasta i razvoja, pri prvome pregledu vrše se antropometrijska mjerenja, a odnose se na vaganje, mjerenje dužine, mjerenje opsega glave te izmjerene vrijednosti liječnik uspoređuje s centilnim krivuljama po spolu i tako procjenjuje porast i dinamiku u odnosu na podatke iz rodilišta. Napominjemo da je posve normalno da novorođenče u prvim danima izgubi 7-10% porođajne tjelesne mase, a na kraju prvog mjeseca života ima oko 20% više.

Procjena neurološkog statusa

Kod neurološke procjene novorođenčeta provjerava se razvoj motorike pri čemu pedijatar obraća pozornost na spontane pokrete, držanje glave, trupa i udova, pokrete očiju i vid, reakciju na zvuk. Također, jedan od parametara za procjenu su primitivni refleksi – na primjer, refleks traženja, optički i akustički refleks, potom automatski hod, potporna reakcija, suprapubični i križani refleks ekstenzora, refleks hvatanja šake i stopala, Moroov i Galantov refleks.

Pedijatar provjerava reflekse tako što dijete stavlja u različte položaje kao što je potrbušni položaj, ležanje na leđima, posjedanje povlačenjem, vertikalni položaj. Također, ispituje reakcije uspravljanja koje počinju odizanjem brade te glave i vrata krajem prvog mjeseca života, a nezaobilazna je i procjena tonusa mišića.

Iako se danas puno toga može ‘doznati’ iz internetskih članaka i videa, procjenu ipak treba prepustiti stručnjaku, a preporuke su da roditelji nikako sami ne provjeravaju stanje djeteta stavljajući ga u određene pozicije.

 kod pedijatra Izvor: Shutterstock

Budući da manje smetnje ne moraju i ne mogu uvijek biti vidljive u ranom razvoju, neurološki su pregledi dobno specifični i zahtijevaju ponavljanu procjenu.

I na kraju, pedijatar će vam objasniti program cijepljenja za dijete te vam dati savjete o prehrani i njezi djeteta, naravno, i odgovoriti na sve vaše nedoumice.

Najnovije

Najpopularnije