Udaranje glavom u zid ili pod, tantrumi, čeprkanje po nosu, masturbacija kao utjeha u napetim situacijama ili sisanje palca neke su od loših navika koje djeca jasličke dobi mogu razviti i usvojiti kao obrazac ponašanja. Ako je vašem klincu obrazac ponašanja postala bilo koja od navedenih navika, neka vam bude utjeha spoznaja da će je sigurno prerasti. Međutim, ako ste zabrinuti,  i ne želite samo čekati na faktor vremena, evo kako pomoći djetetu da odustane od loše navike.

1. Dijete koje udara glavom u zid ili pod

Udaranje glavom navika je koju mališani stječu oko 9. mjeseca života, a ovo mučno stanje može trajati sve do 2 godine. Važno je znati da je ovakvo ponašanje rezultat djetetove nesposobnosti da izrazi svoje frustracije i ljutnju. S druge strane, neka djeca udaraju glavom kako bi se smirila jer imaju stalno višak energije. Neka djeca mogu udariti glavom i do 80 puta u minuti, što je vjerojatno roditeljima zastrašujuće i frustrirajuće. U nekim slučajevima, djeca više vole trljati glavom o neku površinu.

Kako stati na kraj ovoj navici: Ako se dijete smiruje na ovaj način, tijekom dana ga zaokupirajte raznim aktivnostima poput trčanja, vožnje biciklom, dužeg boravka na svježem zraku itd. No ako je udaranje ili trljanje glavom rezultat frustracije, postupno učite svoje dijete da izrazi što ga muči. Usmjerite ga na izražavanje crtanjem ili bojanjem.

2. Mnoga mala djeca 'kopaju' nos

Mala djeca kopaju po nosu kada im je dosadno, kada su umorna ili pod stresom. Kopanje nosa na njih djeluje umirujuće i opušta ih, a na taj način i traže utjehu ako su pod nekim stresom. Osim što je čačkanje po nosu glavni uzrok krvarenja nosa kod male djece, bezopasno je.

Kako stati na kraj ovoj navici: Ako vaše dijete kopa po nosu kad mu je dosadno, pronađite aktivnosti kojima ćete zaposliti njegove male ruke. Aktivnosti mogu uključivati ​​bojanje, oblikovanje, igre slaganja i crtanje. Osim toga, naučite ga da, ako baš mora kopati po nosu, za to koristi maramicu i pokušajte mu objasniti da ono što iskopa ne treba pojesti jer će tako prenijeti klice iz nosa u usta ili na druge.

shutterstock_1529846243.jpg
Shutterstock Djeca imaju napade bijesa kada su frustrirana, ljuta, razočarana, gladna ili im je neugodno

3. Tantrumi su česta pojava

Tantrumi su dio razvojne faze mnoge djece, ali se mogu pretvoriti u lošu naviku. Djeca imaju napade bijesa kada su frustrirana, ljuta, razočarana, gladna ili im je neugodno. Cviljenje, vrištanje, valjanje, udaranje i griženje načini su na koji izražavaju svoje nezadovoljstvo. Bit će trenutaka kada ćete se slomiti i naljutiti na svoje dijete, a to će samo potaknuti njihov bijes i želju da se još više pobune.

Kako stati na kraj ovoj navici: Strpljivo čekajte da završi napad bijesa. Koliko god bilo teško gledati i slušati vrištanje, plakanje ili što god već, ako dijete prekidate usred tantruma, samo ćete pogoršati situaciju. Kada tantrum završi, ponudite djetetu utjehu, mazite ga i uvjerite ga u svoju ljubav.

4. Nema panike ​​ako dijete masturbira

Masturbiraju li mala djeca? Da, ali kod njih masturbacija nije motivirana seksualnim užitkom. Istražujući svijet oko sebe, djeca postanu zainteresirana i za svoje tijelo. Svakom roditelju može biti vrlo neugodno kada dijete bilo gdje u javnosti dodiruje svoje intimne dijelove.

Kako stati na kraj ovoj navici: Budući da masturbacija nije seksualnog karaktera, ne bi trebala biti razlog za brigu. Dopustite djetetu da dodiruje intimna mjesta kada je samo u kupaonici i ne nabijajte mu osjećaj krivnje i srama, nego mu objasnite da se to ne radi pred svima.

5. A što je sa sisanjem palca?

Sisanje palca počinje sa 5 mjeseci i može trajati sve do 5. godine. Djeca upražnjavaju ovu naviku kada su frustrirana, kad im je dosadno ili kad se osjećaju nesigurno. Činjenica da je palac lako dostupan čini ga ovisnošću i nekim je mališanima teško prestati sisati palac. Inače, roditelji bi se trebali zabrinuti samo ako je ova navika počela utjecati na razvoj govora i formiranje zuba.

Kako stati na kraj ovoj navici: Zaokupite ruke i usta svoga djeteta. Potaknite ga na puhanje balončića od sapunice, pjevanje dječjih igrica ili oponašanje zvukova. Igre plastelinom i glinom ne samo što opuštaju nego i imat će posla s ručicama (a u to je uključen i palac).

6. Grize sve oko sebe!

Bebe nemaju pojma da njihov ugriz boli. Ugrist će vas iz znatiželje i čekati da vidi vašu reakciju. Dijete će se čak i oduševiti kad čuje kako vrištite, a to će ga potaknuti da sve ponovi. S vremenom će, kada dođe do 2. godine, međutim, naučiti da griženje može biti obrambeni mehanizam i upotrijebit će ga da iskaže svoju ljutnju.

Kako stati na kraj ovoj navici: Pronađite mekanu i sigurnu plišanu životinju koju vaš mališan može ugristi. Plišana životinja pomoći će ublažiti njegovu frustraciju.

dijete grize
Shutterstock Ako vas dijete grize pronađite mekanu i sigurnu plišanu životinju koju vaš mališan može ugristi

Tekst: Sanja Matasić