Beba se prvi put nasmiješila! Naš mališan hoda! Ajme, dijete je krenulo u školu! – kao što vidite, puno je prekretnica u životu djeteta u kojima ćete naprosto uživati i s ponosom ih danima prepričavati. No morate se pripremiti i na to da nisu sve prekretnice ovako ugodne. Postoji devet situacija koje će vam se najvjerovatnije dogoditi kada za to dođe trenutak, a u kojima nećete nimalo uživati. Otkrivamo koje su to:

1. Trenutak kada dijete prvi put povrati
Događa se to povremeno i nama odraslima, ali u većini slučajeva sadržaj iz našeg želuca će završiti u wc školjci. Djeca, s druge strane, još nisu toliko svjesna procesa koji se odvijaju u njihovom tijelu pa će povratiti kada im dođe, na mjestu na kojem im to dođe. Nerijetko će to biti po vašoj odjeći, na sjedalu u automobilu, po krevetu… Srećom, kada se to dogodi, shvatit ćete da nije tako strašno kao što ste se pribojavali.

2. Trenutak kada dijete ima prvi javni ispad bijesa
Možda ste već navikli na tantrume u privatnosti svog doma, no kako se ponašati kada dijete izgubi kontrolu u javnosti i pred svima počne vrištati, plakati, bacati se, vrijeđati vas ili udarati stvari? Zadržite kontrolu i ne reagirajte. Većina ljudi koja vas okružuje i sama je to vjerovatno prošla.

shutterstock_1511554016.jpg
Shutterstock Kako se ponašati kada dijete izgubi kontrolu u javnosti i pred svima počne vrištati, plakati?

3. Trenutak kada morate promijeniti pelenu, a nigdje privatnosti
Napokon ste otišli na obiteljski ručak u restoran ili ste s djetetom u kupovini u centru grada, a nigdje u blizini nemate stol za presvlačenje? Preostaje vam jedino ukakanu pelenu presvući na stolici ili negdje na klupi na ulici. Ne odgađajte ovo, odradite to nabrzinu i shvatit ćete da i nije tako strašno kao što vam se činilo.

4. Trenutak kada morate dojiti u javnosti
Žene se potiče na dojenje u bilo kojem trenutku i na bilo kojem mjestu, ali to ne znači da nam dojenje u javnosti i dalje nije pomalo neugodno. Osobito kada to trebamo napraviti prvi put. No beba je važnija od vašeg srama – razodijenite se i nahranite dijete. Primijetit ćete da doista nitko ne gleda što radite, a ako vam je ta situacija jako nezgodna uvijek možete prekriti grudi jaknom ili tetra pelenom.

shutterstock_1119142055.jpg
Shutterstock Ako vam je neugodno dojiti u javnosti uvijek se možete prekriti maramom

5. Trenutak kada prvi put jurite s djetetom na odjel Hitne pomoći
Možda je dijete palo i slomilo kost ili je u pitanju neka druga situacija – što god je posrijedi ta vožnja do bolnice činit će vam se kao najduža u životu. No, vidjet ćete da ćete ipak uspjeti ostati mirni, sigurno dovesti dijete do liječnika i riješiti problem.

6. Trenutak kada dijete dobije proljev u javnosti
Faza pelena je odavno iza vas, dijete je uspješno ovladalo wc školjkom i pretpostavljate da sada bezbrižno možete uživati u svakodnevici. Dok ne dobije prvi proljev u parku ili u školi. Hlače vašeg djeteta su umrljane, sa sobom nemate maramice za čišćenje niti dodatnu odjeću, a put do kuće je dug. Zamolite majke mlađe djece, ako su u blizini, da vam posude vlažne maramice kako biste nabrzinu sanirali “štetu”, ogrnite dijete i zaputite se doma.

shutterstock_1301533228.jpg
Shutterstock Prvi proljev u javnosti zna biti nezgodan ako nemate dodatnu odjeću za dijete i maramice sa sobom

7. Trenutak kada vaše dijete kaže nešto neugodno i bezobrazno
"Mama, zašto je ova teta tako debela? Mama, ovaj čovjek nema nogu!" - djeca su iskrena i kažu što im je na pameti, a vama preostaje crveniti se od muke pred potpunim neznancima. Jedino što vam preostaje je ispričati se, odmaknuti se od osobe koja je zaokupila pažnju vašeg djeteta i nadati se da ima odličan smisao za humor.

8. Trenutak kada izgubite dijete iz vida
Rekli ste mališanu da vas drži za ruku i da se ne miče s mjesta na kojem stoji, ali nešto drugo je postalo fokusom njegova interesa i jednostavno je odlutao. Ako ste ikada pomislili da ćete doživjeti infarkt to je vjerovatno taj trenutak u kojem vam kroz glavu prolazi milijun katastrofičnih scenarija. Srećom, brzo ćete pronaći dijete i nadati se da mu je to bila dovoljno dobra lekcija.

shutterstock_1088916119.jpg
Shutterstock Ako ste ikada pomislili da ćete doživjeti infarkt to je vjerovatno trenutak u kojem vaše dijete odluta i ne možete ga pronaći

9. Trenutak kada vam dijete kaže da vas mrzi
Ako to još niste čuli, velika je vjerovatnost da hoćete. Možda kada dijete uđe u pubertet. Morate imati na umu da to ne misli stvarno već iz njega progovara ljutnja. Vi mu jednostavno na to odvratite: “U redu, ja tebe volim i voljet ću te bez obzira na sve!”.